Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za kakšno vsoto so pridobili njene pesmi, Shakira ni razkrila, po pisanju BBC-ja pa se običajno vnaprej plača znesek, ki je enakovreden nadomestilu za 15 let uporabe glasbe. Kot je za BBC v lanskem intervjuju povedal ustanovitelj podjetja Merck Mercuriadis, z davčnimi olajšavami mnogo glasbenikov odide z "vrednostjo približno 25 let denarja v enem zamahu".

Britanski sklad pospešeno kupuje avtorske pravice različnih glasbenikov. Foto: Reuters
Britanski sklad pospešeno kupuje avtorske pravice različnih glasbenikov. Foto: Reuters

To umetnikom zagotavlja takojšnjo finančno varnost, medtem ko Hipgnosis kot lastnik skladb upa, da bo ustvaril dobiček z oblikovanjem novih načinov prihodkov za glasbo prek licenc za film in televizijo, trgovine, priredb in avtorskih honorarjev od nastopov.

Omenjeno podjetje je v zadnjih nekaj letih pridobilo pravice za glasbo izvajalcev, kot so Nile Rodgers, Neil Young, Blondie, Barry Manilow, Chrissie Hynde in Lindsey Buckingham iz zasedbe Fleetwood Mac.

Bogata kariera

Če je bila v teh primerih odkupljena zapuščina, pa je kolumbijska pevka in avtorica Shakira še vedno ena najuspešnejših latinoizvajalk v zadnjih 25 letih. Od izdaje prvega albuma Magia leta 1991, ko je bila stara 14 let, je prodala več kot 80 milijonov plošč, osvojila tri nagrade grammy in 12 latinogrammyjev.

Njen prvi album v angleškem jeziku, Laundry Service, je leta 2001 kupilo več kot 13 milijonov oboževalcev. Med njenimi uspešnimi singli so Whenever, Wherever, Underneath Your Clothes, Hips Don't Lie in Waka Waka (This Time For Africa), ki je osvojila vrhove lestvic v 15 državah.