Pohod je bil eden izmed rekordnih. Foto: Jože Žura
Pohod je bil eden izmed rekordnih. Foto: Jože Žura

Že zjutraj je bilo očitno, da bo današnje 36. popotovanje po Levstikovi poti rekordno. "Če sodimo po tem, koliko ljudi je šlo s Čateža oziroma Trebnjega na start v Litijo, bo to leto eno izmed rekordnih. Zagotovo je udeležencev čez 10.000," je povedala predsednica Turističnega društva Čatež Tatjana Bregar.

Za pohod od Litije do Čateža živi vsa vas in njena širša okolica, kar je pohvalil tudi letošnji slavnostni govornik, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ki je tudi sam prehodil pot: "Spoznal sem, zakaj je imel Levstik tako dober kulturni navdih: ljubeznivost ljudi, lepa pokrajina, slovenska beseda, dialog in spoštovanje. Mislim, da ga je to vodilo do tega, da je postal vrhunski ustvarjalec. Čebelarstvo in kultura gresta z roko v roki, ne nazadnje je bil tudi Levstik čebelar." Dodal je, da sta danes zmagala slovenski jezik in kultura.

Marjan in Stanka sta pot prehodila več kot tridesetkrat

Redni udeleženec pohoda Marjan Pajk je pot prehodil že več kot tridesetkrat. "Bili smo med prvimi, ni bilo blata, megla se je razkadila, odlično," je povedal. Še ena redna udeleženka Stanka Dolenjšek, ki ni manjkala na skoraj nobenem izmed 36. pohodov, je dodala, da je bil letošnji pohod še posebej prijeten, še posebej takrat, ko je sonce posijalo skozi meglo. Pohodniški dan so sklenili z bogatim kulturnim programom.