Na dimniku je zaplapolala tudi človeška zastava. Foto: Dunking Devils
Na dimniku je zaplapolala tudi človeška zastava. Foto: Dunking Devils

Na najvišji dimnik v Evropi so se s pomočjo strokovnega vodstva plezalcev povzpeli člani znane slovenske akrobatske ekipe Dunking Devils in na njem izvajali svoje akrobacije. Vzpon na dimnik je bil del umetniškega projekta Vertigo Bird 2020, ki so ga pripravili v raziskovalnem laboratoriju DDTlab v sodelovanju z Energetsko družbo Trbovlje in plesalcem Iztokom Kovačem.

Projekt bodo predstavili na največjem medmedijskem umetnostnem festivalu Ars Elektronika, ki bo potekal od 9. do 13. septembra. “Že dolgo imam v mislih idejo, da bi veličino našega 360-metrskega dimnika dokumentirali v 360-stopinjski tehnologiji. Ko se je ponudila priložnost za sodelovanje na festivalu Ars Elektronika, se nam je to zdel pravi trenutek za izvedbo tega projekta,” pravi Maša Jazbec iz DDTlaba. "Navdih za projekt Vertigo bird 2020 je bil performans Iztoka Kovača, ki je na vrhu dimnika leta 1996 odplesal ples "Sokol". Njegov performans je bil del filma Vertigo bird, od koder smo si z Iztokovim dovoljenjem izposodili tudi ime za naš projekt."

V Trbovljah stoji najvišji dimnik v Evropi. Foto: Dunking Devils
V Trbovljah stoji najvišji dimnik v Evropi. Foto: Dunking Devils

Vzpon pa je bil tudi poseben izziv za plezalce in akrobate, kar je potrdil član skupine Dunking Devils Jan Žnidaršič: “Vzpon na vrh dimnika je zelo zahteven in tudi sam sem ga kar malce podcenjeval. Zaradi zahtevnosti plezanja niti ne gledaš toliko pod seboj ali razmišljaš o višini. Tudi na vrhu zaradi meglic najprej nimaš občutka, kako visoko dejansko si, saj ne vidiš tal. Šele ko se meglice razkadijo, se zavedaš, da si na vrtoglavi višini. Na samem robu dimnika je kar strašno in priznam, da me je bilo malo strah. Telo se na takšni višini zelo zanimivo vede, tako da so tudi preprosti gibi precej zahtevni."