Cirque du Soleil. Foto: EPA
Cirque du Soleil. Foto: EPA

Kot številni umetniki so se tudi Kanadčani zaradi pandemije novega koronavirusa, ki je ohromila svet, znašli v velikih težavah.

Podjetje s sedežem v Montrealu se je bojevalo, da se obdrži nad vodo, a ker omejevalnim ukrepom zbiranja in drugim prepovedim še kar ni videti konca, so bili prisiljeni odpustiti 95 odstotkov zaposlenih. "Ob nič prihodkih zaradi odpovedi predstav je morala uprava družbe odločno reagirati, da bi zavarovala prihodnost podjetja," pojasnjuje direktor Daniel Lamarre.

Cirque du Soleil je sporočil, da bodo za zaščito pred stečajem zaprosili na temelju zakona, ki ureja sporazume med posojilodajalci in gospodarskimi družbami, njihov primer pa bo obravnavalo vrhovno sodišče v Quebecu. Kanadska vlada naj bi prispevala 200 milijonov dolarjev, glavni delničar družbe 300, dolgovi cirkusa pa sicer znašajo milijardo.

Zakonsko varstvo bodo iskali tudi v ZDA, kjer imajo redne nastope v Las Vegasu in Orlandu, ki bi se lahko nadaljevali prej kot drugje.

Nastopajo že skoraj 40 let. Foto: EPA
Nastopajo že skoraj 40 let. Foto: EPA

Predstave po vsem svetu

Edinstvena kanadska skupina je leta 1984 s povezovanjem gledališča, baleta, sodobnega plesa, mojstrske scenografije in umetnostjo akrobacije zapisala prve vrstice v zgodovini popolnoma novega umetniškega žanra – cirkusa z močnim umetniškim poudarkom. Tudi po več kot 30 letih Kanadčani še vedno navdušujejo; vsako leto pripravijo novo predstavo, ki standarde odrske umetnosti premakne še malo naprej.

Zgodbo je začela ustvarjati skupina 20 uličnih artistov, do izbruha pandemije pa je bila Cirque du Soleil široka organizacija, ki je povezovala več kot 3500 artistov iz več kot 50 držav z vsega sveta.

Predstave skupine Cirque du Soleil si vsako leto ogleda več milijonov ljudi po vsem svetu. Kolektiv je za svoje predstave prejel mnogo nagrad, prislužil pa si je tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.