Foto: AP
Foto: AP

A ker je zmanjšal število burgerjev z devet na dva dnevno, se odpovedal zajtrku in ocvrtemu krompirčku kot prilogi ter se lotil aktivne hoje po 8 kilometrov dnevno, je dočakal 70 let, hkrati pa podaljšal svoj Guinnessov svetovni rekord na več kot 34.000 zaužitih Big Macov v svojem življenju.

"Mnogi so bili prepričani, da bom do zdaj že mrtev,” je povedal 70-letni Gorske v intervjuju za Guinness. “Ampak namesto tega sem eden od Guinnessovih rekorderjev z najdaljšim stažem, kar se mi zdi precej dobro.”

Za Gorskeja, upokojenega zaporniškega paznika iz Wisconsina, sta McDonald’s in njegov prepoznavni burger počasi postala del identitete.

In to kljub vztrajnim opozorilom strokovnjakov, ki pravijo, da lahko redno uživanje hitre hrane vodi v debelost, srčna obolenja in druge zdravstvene težave, ker so obroki nasičeni s kalorijami, soljo, sladkorjem in maščobo.

Ljubezen Gorskeja do Big Macov se je začela hipoma, ko je zaužil svojega prvega 17. maja 1972.

“V tistem trenutku sem si rekel, da jih bom verjetno jedel do konca svojega življenja," je povedal. “Embalažo sem vrgel na zadnji sedež in začel šteti burgerje od prvega dne.” Američan ne pretirava. Obdržal je račun za čisto vsak Big Mac, ki ga je zaužil od tistega majskega dne, in obdržal vse embalaže.

Je pa njegovo mamo začelo skrbeti, ko je videla, kako vse bolj navdušen postaja nad McDonald'sovimi burgerji, zato ji je moral obljubiti, naj bo pojedel vsaj en obrok na dan, ki ne bo Big Mac. A je leta 1981 obupala. “Rekla mi je, če te do zdaj še niso ubili, izvoli," se spominja Gorske.

Pojedel je po devet burgerjev dnevno

Na višku svoje predanosti se je Gorske vsak dan zapeljal do McDonald’sa in naročil po devet Big Macov in jih vse snedel.

V njegovi domači poslovalnici so na eni od sten razobesili njegov portret, Gorske pa je na parkirišču omenjene poslovalnice zaprosil svoje dekle Mary za roko. A Gorske zdaj običajno hodi v McDonald’s "le" dvakrat na teden, naroči več Big Macov hkrati, nato pa jih pogreje doma, kadar je lačen.

Njegova ostala prehrana sicer ni kaj dosti bolj zdrava – običajno zvečer poseže po sladoledu, sadnih tablicah ali čipsu. Zaporniki, ki jih je Gorske varoval, so ga neusmiljeno dražili, kadar so ga videli na televiziji v povezavi z njegovo ljubeznijo do McDonald’sa, so pa mu več podpore izkazali kolegi pazniki, ki so mu celo pretihotapili kak Big Mac, kadar je bil na dvojni izmeni.

Podpira ga tudi soproga Mary. “Prenaša veliko mojih obsesivno kompulzivnih značajskih potez, tako da ni pustila, da bi ji moji Big Maci prišli do živega," je povedal.

Ko je leta 2011 presegel mejnik 25.000 zaužitih Big Macov, se je za Guardian pobahal: “Nameravam jih jesti, dokler ne umrem. Nimam se nobenega namena spremeniti. Big Maci so še vedno moja najljubša hrana.”

In 13 let pozneje se njegovo mnenje ni spremenilo, vztraja. “Ko mi je kaj všeč, se tega držim,” je povedal Gorske za Guinness. “Ljudje, ki me gledajo jesti Big Mac, pogosto pravijo, da sem videti, kot da ga jem prvič.”