Mason Wells (levo) s prijateljem misijonarjem Josephom Empeyjem, ki je bil prav tako ranjen. Foto: Facebook
Mason Wells (levo) s prijateljem misijonarjem Josephom Empeyjem, ki je bil prav tako ranjen. Foto: Facebook
Masonov oče Chad je hvaležen Bogu, da je sin preživel. Ponovno. Foto: AP

Wells, ki prihaja iz zvezne države Utah in potuje po Evropi kot mormonski misijonar, je na letališče do prijavnih okenc, kjer sta se raznesla dva napadalca, pospremil druge misijonarje, ki so se vračali v ZDA.

Najstnik je v eksploziji dobil poškodbe, ki jih je povzročil šrapnel, opekline druge in tretje stopnje na obrazu ter strgano ahilovo tetivo, je njegov oče Chad Wells povedal za ABC News.

Njegova mama Kymberly pa je razkrila, da se je Masonova serija bližnjih srečanj s terorističnimi napadi začela že pred tremi leti, ko sta bila z njegovim očetom le eno ulico stran od prizorišča napada na bostonskem maratonu. "Eksplozija je stresla njuni telesi. Moj mož je Masona odpeljal v hotel in mu dejal, naj ostane v njem. Mason je bil zelo zbran in miren," je povedala Wellsova, ki se je maratona udeležila kot tekmovalka.

V eksploziji dveh doma narejenih bomb so umrli trije ljudje, ranjenih je bilo več kot 264. Storilec, 19-letni Džohar Carnajev, je bil lani obsojen na smrtno kazen, medtem ko je bil njegov starejši brat Tamerlan ubit v spopadu s policijo večer po napadih.

Čudež, da je živ
Mason je bil nato lani v Parizu, ko so francosko prestolnico pretresli teroristični napadi Islamske države, čeprav ni bil neposredno na šestih krajih, kjer je prišlo do napadov. V Parizu je bilo 130 smrtnih žrtev, ranjenih pa 368.

Fantovi starši so že govorili s sinom, ki se trenutno zdravi v bruseljski bolnišnici. "Povedal nam je, da je bil zelo blizu eksploziji, v kateri je dobil tudi opekline. Božji blagoslov je, da je še živ. Pravi čudež. Mislim, da mu je bostonska izkušnja pomagala ostati miren," je povedal njegov oče.

Predstavnik mormonske cerkve je Masonovim staršem povedal, da je fant, čeprav je ležal okrvavljen na tleh, še vedno ohranil smisel za humor in ostal povsem miren. Poleg Wellsa sta bila v eksploziji ranjena še dva mormonska misijonarja: 20-letni Joseph Empey, ki ga zdravijo zaradi opeklin, in 66-letni Richard Norby.

Mormonski škof Scott Bond iz Cerkve svetnikov poslednjih dni v Sandyju v Utahu je za New York Daily News dejal, da je neverjetno, da je bil Mason tako blizu trem napadom. "Mislim, da bi bil kdor koli izmed nas resno pretresen, on pa je nekdo, ki se lahko s takimi dogodki spopada bolje kot kdor koli drug. On je take vrste mladenič, ki lahko nekaj tako groznega spreobrne v nekaj pozitivnega. Izjemen mladenič."

Na glavnem bruseljskem letališču je bilo ubitih 14 ljudi, 20 pa na postaji podzemne železnice Maalbeek, a končne številke še niso uradne.