27-letni Khalid (levo) in 29-letni Ibrahim (desno) El Bakraoui, na sredini pa 25-letni Najim Laachraoui, ki je domnevno tretji samomorilski napadalec. Foto: Interpol/EPA
27-letni Khalid (levo) in 29-letni Ibrahim (desno) El Bakraoui, na sredini pa 25-letni Najim Laachraoui, ki je domnevno tretji samomorilski napadalec. Foto: Interpol/EPA
false
Ibrahim El Bakraoui (v sredini) se je razstrelil na letališču. Levo naj bi bil Najim Laacraoui, ki je prav tako umrl v napadu, medtem ko identiteta moškega v belem še ni znana. Foto: EPA
false
Bruseljčani so s svečkami, cvetjem in zapisanimi sporočili o enotnosti, miru in ljubezni izražali solidarnost z žrtvami in privrženost evropskim vrednotam. Foto: Reuters
Odgovornost za napade je prevzela Islamska država. Foto: EPA
Obsodbe terorističnih napadov v Belgiji prihajajo z vsega sveta. Foto: EPA
V Bruslju ubijali trije samomorilski napadalci
Presunljive zgodbe bruseljskih žrtev
Reportaža iz Bruslja dan po terorističnem napadu
Znana identiteta samomorilskih napadalcev
Samomorilska napadalca v Bruslju brata Bakraoui

Tožilec je potrdil, da se je 27-letni Khalid razstrelil na podzemni železnici Maelbeek v središču Bruslja, medtem ko se je 29-letni Ibrahim razstrelil na letališču. Oba brata, sicer rojena v Bruslju in belgijska državljana, sta bila zaradi kriminalnih dejanj stara znanca policije. Identificirali so ju z analizo DNK.

De Standaard: Tretji napadalec Laachraoui
Drugega samomorilskega napadalca na letališču uradno še niso identificirali, a po poročanju belgijskega časopisa De Standaard naj bi šlo za 25-letnega Najima Laachraouija, ki ga je belgijsko tožilstvo v ponedeljek označilo za sostorilca v novembrskih pariških terorističnih napadih, ko je umrlo 130 ljudi. Na begu je tako še tretji moški z letališča, oblečen v belo, čigar identiteta pa še ni znana. Uradno število mrtvih v obeh napadih je 32, ranjenih pa 270.

Erdogan: Eden izmed napadalcev izgnan iz Turčije
Medtem pa se je oglasil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in sporočil, da so enega izmed bruseljskih napadalcev, Ibrahima El Bakraouija, junija lani aretirali v turškem mestu Gaziantep ob meji s Sirijo in ga nato julija izgnali na Nizozemsko. Kot je dodal Erdogan, belgijskim oblastem ni uspelo potrditi povezav osumljenca s terorizmom "kljub njihovim opozorilom". Belgijske oblasti se na te navedbe še niso odzvale.

Taksist razkril sled
Tožilec van Leeuw je v nadaljevanju pojasnil, da so prišli napadalci na letališče s taksijem. Voznik taksija je bil pri preiskavi v veliko pomoč, saj je prepoznal vse tri osumljence s fotografije, ki jo je v medijih objavila policija. Spominja se, da so imeli moški preveč prtljage, zato so jo morali nekaj pustiti za seboj, zaradi česar so bili "vidno jezni". Ko jim je hotel pomagati pri nalaganju prtljage v avtomobil, so mu rekli, naj se ničesar ne dotika. Policija je ob preiskavi stanovanja v Schaerbeeku, na naslovu katerega jih je pobral taksist, odkrila kovček, v katerem so bili zastava Islamske države, okoli 15 kilogramov razstreliva z žeblji in nevarne kemikalije.

Ibrahim napisal oporoko
Po besedah tožilca je Ibrahim napisal oporoko. To so našli na računalniku v smetnjaku pred stanovanjem, ki so ga preiskovali. Ibrahim naj bi zapisal, da je v naglici in da ne ve, kaj naj stori, saj ga iščejo vsepovsod. Ob tem je zapisal, da če bo "to zadevo zavlačeval", bo končal v zaporu. Ibrahima so sicer identificirali s pomočjo prstnih odtisov.

Njegov brat Khalid naj bi uporabil lažno identiteto za najem stanovanje v bruseljski četrti Forest, kjer se je prejšnji teden med protiteroristično zgodil strelski obračun s policijo, v katerem je bil ubit en strelec. Prav med to racijo je policija odkrila prstni odtis Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca v povezavi s terorističnimi napadi 13. novembra lani v Parizu, ki so ga aretirali v petek. Preiskovalci menijo, da bi Abdeslam lahko sodeloval v napadu, če ga ne bi pred tem aretirali.

Dve bombi eksplodirali, tretja ne
Da so na fotografiji osumljenci napada na letališču, policija domneva na podlagi njihovih oblačil. Moška, oblečena v črno, sta imela le na levi roki rokavico, pod katero naj bi skrivala detonacijsko napravo. Poleg je še moški v belem, ki nima rokavice, na glavi pa ima kapo - in za katerega se še vedno ne ve, kdo je. Policija domneva, da so razstrelivo vozili v prtljagi na vozičku, poroča Guardian - dve bombi sta eksplodirali, tretjo, ki ni eksplodirala, je policija nadzorovano razstrelila.

Tridnevno žalovanje, javni promet znova poteka
Belgija se je po terorističnem napadu ovila v tridnevno žalovanje in razglasila najvišjo, četrto, stopnjo teroristične ogroženosti. Opoldne so spomin na žrtve napadov v Belgiji počastili z minuto molka. Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Bruslja Matjaž Trošt, javni promet (avtobusi, tramvaji, podzemna železnica) - ob poostrenih varnostnih ukrepih - znova poteka nemoteno, medtem ko bo napadeno letališče Zaventem zaprto najmanj do sobote. Zaprti so tudi otroški vrtci.


Življenje povrniti v običajne tirnice

Po torkovem terorističnem napadu se sicer belgijske oblasti niso odločile popolnoma zapreti mesta. "Pravijo, da želijo življenje čim prej povrniti v običajne tirnice. Kljub najvišji stopnji nevarnosti in okrepljenim varnostnim ukrepom bodo otroci odšli v šole; muzeji, znamenitosti in javne ustanove bodo odprti, ne nameravajo odpovedati kulturnih, športnih in drugih prireditev," pa je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz Bruslja Erika Štular.

Valls pozval k okrepitvi nadzora mej EU-ja
Francoski premier Manuel Valls je poudaril nujno potrebo po okrepitvi nadzora na zunanjih mejah Evropske unije. Ukrep je za francoski radio utemeljil s tem, da je treba preprečiti vstop v EU ljudem z lažnimi potnimi listi, saj je Islamska država "v Siriji ukradla veliko število potnih listov". Dva samomorilska napadalca v Parizu sta imela ponarejene sirske potne liste in več jih je prišlo v Evropo kot prebežniki.

V povezani z napadi v Parizu 13. novembra lani so do zdaj identificirali več kot 30 ljudi; od tega je 11 mrtvih, 12 zaprtih, drugi so še vedno na begu. Valls je pozval k vzpostavitvi evropskega sistema sledenja letalskih potnikov, kar je Francija prvič predlagala že leta 2010, a je predlog naletel na kritike zaradi varstva osebnih podatkov.

Identifikacija žrtev
Prva identificirana smrtna žrtev torkovih napadov je Perujka Adelma Marina Tapia Ruiz, ki je v Bruslju živela šest let in je bila na bruseljskem letališču Zaventem z družino, ko je eksplodirala bomba.

Kritika pomanjkljivih varnostnih ukrepov
Zaradi napada na bruseljskem letališču veljajo na več drugih večjih evropskih letališčih, med drugim v Londonu in Frankfurtu, poostreni varnostni ukrepi. Evropski politiki so si enotni, da je šlo za napad na demokracijo, svobodo, evropske vrednote.
V določenih odzivih pa je zaznati tudi kritike pomanjkljivih varnostnih ukrepov v prestolnici EU-ja. Samomorilska napadalca sta se namreč razstrelila pred prvimi varnostnimi pregledi, torej na območju, kamor na letališče lahko pride vsak. Turčija, recimo, potnike prvič varnostno pregleda že ob samem vstopu v letališko stavbo. Še strožji ukrepi veljajo v Izraelu.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je Evropi očital, da je zanemarila varnost in ob tem pod vprašaj postavila schengensko območje ter da so varnostni ukrepi v Avstraliji veliko strožji kot v Evropi. Avstralija je sicer po napadih okrepila varnostne ukrepe na svojih večjih letališčih, med drugim v Sydneyju, Melbournu in Canberri. Ob tem je pripomnil, da je šibkost evropske varnosti povezana s težavami, s katerimi se v zadnjih časih spopada Evropa.

ZDA svarijo pred potovanji v Evropo
Ameriško zunanje ministrstvo je svoje državljane opozorilo pred nevarnostjo potovanja v Evropo. Varnostno opozorilo bo veljalo prihodnjih 90 dni, vse do 20. junija. Med 230 ranjenimi naj bi bilo tudi najmanj devet Američanov. Varnostne ukrepe so poostrili tudi v nekaterih ameriških zveznih državah. Poostrena varnost je v New Yorku, Washingtonu, Atlanti, Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, Miamiju, Philadelphii in Denverju, kjer je policija sinoči evakuirala del glavnega terminala na letališču.

Obama: IS bomo napadali do uničenja
Ameriški predsednik Barack Obama, ki je na obisku v Buenos Airesu, je napovedal, da bodo ZDA nadaljevale boj proti Islamski državi (IS), ki je prevzela odgovornost za napad, vse do njenega uničenja. "Nadaljevali bomo pritisk nanje, dokler jih ne bomo pregnali iz njihovih utrdb in dokler ne bodo uničeni," je zagotovil Obama.

Nato bo branil svobodo in mir
Odzval se je tudi Severnoatlantski svet, v katerem so veleposlaniki držav članic zveze Nato. Slovenijo predstavlja Jelko Kacin. Svet je v izjavi po sredinem srečanju najostreje obsodil torkove teroristične napade v Bruslju in potrdil odločnost v boju proti terorizmu. V izjavi so poudarili, da je Bruselj prestolnica Belgije in Evrope, sedež Nata, pa tudi simbol vse Evrope, svobode in miru.

"Naše vrednote bomo branili pred brezobzirnimi dejanji tistih, ki jih skušajo znova napasti. Odločni smo, da si bomo prizadevali za preprečevanje in poraz terorizma. To bomo storili tako, da bomo ostali skupaj kot odprte družbe in demokracije. Solidarni smo z Belgijo," še piše v izjavi veleposlanikov držav članic pri zavezništvu. Ministri držav članic EU-ja za notranje zadeve in pravosodje pa se bodo v Bruslju srečali v četrtek.

V Bruslju ubijali trije samomorilski napadalci
Presunljive zgodbe bruseljskih žrtev
Reportaža iz Bruslja dan po terorističnem napadu
Znana identiteta samomorilskih napadalcev
Samomorilska napadalca v Bruslju brata Bakraoui