Mijavkanje vsake mačke naj bi bilo edinstveno. Foto: Reuters
Mijavkanje vsake mačke naj bi bilo edinstveno. Foto: Reuters

MeowTalk posname zvok mijavkanja, potem pa poskuša razpoznati pomen. Lastnik mačke sam pomaga pri označevanju prevoda, tako pa pripomore k ustvarjanju podatkovne baze, iz katere se programska oprema umetne inteligence lahko uči. Večkrat je program uporabljen, bolj natančen lahko postane pri razumevanju posameznih glasov mačke.

Ena izmed raziskav sicer namiguje, da si, v nasprotju z ljudmi, mačke ne delijo jezika. Mijavkanje vsake mačke naj bi bilo edinstveno in prilagojeno lastniku, nekatere pa so tako bolj glasne in "zgovorne" kot druge. Namesto splošne baze podatkov mačjih zvokov, se tako prevajalnik aplikacije med posamezniki razlikuje.

Za zdaj je v besedišču aplikacije le 13 fraz, nekatere izmed njih pa so: "Nahrani me!, "Jezen sem!" in "Pusti me pri miru!". Javier Sanchez, direktor tehničnega programa pri razvijalcu aplikacije Akvelon, je poudaril, da je to pomembno predvsem v času omejevanja družbenih stikov, ko so ljudje obstali doma s svojim ljubljenčkom. "To jim bo omogočilo, da komunicirajo s svojo mačko, ali pa da vsaj razumejo njen namen in tako z njo ustvarijo pomembno povezavo," je pojasnil. Aplikacija je trenutno na voljo v različnih trgovinah z aplikacijami, sčasoma pa naj bi razvili tudi pametno ovratnico, ki bi nemudoma prevedla mačje mijavkanje, iz ovratnice pa bi govoril človeški glas, poroča BBC. "Kar bi se zgolj desetletjem zdelo kot znanstvena fantastika, je zdaj mogoče," je v objavi na družbenem omrežju dejala soustanoviteljica Akvelona Constantine Korovkin.

Aplikacija bolj namenjena zabavi

"Večina mačjega oglašanja je namenjena komunikaciji s človekom, saj se večina lastnikov nanj odzove," je pojasnila Juliette Jones, strokovnjakinja mačjega vedenja pri Wood Green, The Animals Charity. Poudarila pa je, da lahko pri uporabi aplikacije pride do šuma v komunikaciji, saj lastniki sami vnašajo in označujejo prevode. "Lahko pride do nenatančnosti, ki pa bi lastniku dale napačen vtis glede počutja mačke." To pa bi lahko vplivalo na njun odnos. "Če prede, ni nujno, da je zadovoljna in mirna. Predenje je lahko znak iskanja naklonjenosti ali nelagodja," je pojasnila in poudarila, da je aplikacija uporabna bolj za zabavo. Odzivi nanjo so sicer mešani, številne pa skrbi, kako se podatki shranjujejo in uporabljajo. Tem priporočajo, da si aplikacijo, dokler ne bo popolnoma v skladu z evropskimi zakoni o varnosti podatkov, izbrišejo.

"Verjetno nikoli ne bomo mogli prevesti mačjega mijavkanja v človeške besede," je dejala Anita Kelsey, tudi strokovnjakinja za mačje vedenje. "Lahko pa se zabavamo z razmišljanjem o tem, kaj naj bi govorile, z naše človeške perspektive.."