Frank Rubio v sredo, ob vrnitvi na Zemljo. Foto: AP
Frank Rubio v sredo, ob vrnitvi na Zemljo. Foto: AP

Trojica – poleg Rubia še kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin –, je v kapsuli Sojuz v sredo pristala na neposeljenem območju Kazahstana.

Omenjeno kapsulo so morali nadomestiti, potem ko so njihovo prvotno vozilo konec lanskega leta, približno na polovici njihove šestmesečne misije, zadele vesoljske smeti, zato je med priklopom na Mednarodno vesoljsko postajo izgubilo vso hladilno tekočino. Tako se je misija, ki bi morala trajati 180 dni, spremenila v kar 371-dnevno odisejado. Rubio je tako postal Američan, ki je v vesolju v sklopu enega potovanja preživel največ časa. Za dva dneva je premagal Marka Vanda Heija.

Splošni rekord v najdaljšem bivanju v vesolju z enim vesoljskim plovilom pa je še vedno v rokah Rusije. Ta rekord, postavljen v 90. letih 20. stoletja, znaša 437 dni, poroča Guardian.

Zaradi skrbi, da bi se plovilo zaradi poškodbe lahko pregrelo, se je na Zemljo vrnilo prazno,
astronavti pa so čakali na Mednarodni vesoljski postaji, da je prispelo novo plovilo, kar se je zgodilo šele pred dvema tednoma.

Trojica pred izstrelitvijo 21. septembra lani. Foto: AP
Trojica pred izstrelitvijo 21. septembra lani. Foto: AP

"Nihče si bolj kot vi ne zasluži, da se vrne k svojim družinam," je pred njihovim poletom v domovino dejal novi vodja Mednarodne vesoljske postaje, Danec Andreas Mogensen. "Res je dobro biti doma," je dejal Rubio, ko so ga v kazahstanski stepi potegnili iz kapsule.

47-letni Rubio, vojaški zdravnik in pilot helikopterja, je prejšnji teden dejal, da ne bi nikoli privolil v celoletno bivanje v vesolju, če bi se o tem pogovarjali pred izstrelitvijo. Dodal je, da je med bivanjem v vesolju zamudil pomembne družinske mejnike, med drugim tudi to, da je najstarejši od njegovih štirih otrok končal prvi letnik na ameriški pomorski akademiji, drugi pa je odšel na vojaško akademijo West Point.

Rubio je dodal, da je bil psihološki vidik tako dolgega prebivanja v vesolju težji, kot je pričakoval. Njegov rekord bo verjetno držal kar nekaj časa, saj Nasa ne načrtuje enoletnih misij.