Poškodba na Sojuzu. Foto: Reuters
Poškodba na Sojuzu. Foto: Reuters

Kapsula se je z ISS-ja odklopila okrog 10. ure po srednjeevropskem času in manj kot dve uri pozneje "s pomočjo padala samodejno pristala" približno 150 kilometrov jugovzhodno od mesta Žežkažgan v Kazahstanu, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, ki je pristanek prenašala v neposrednem prenosu po spletu.

Zaradi občutljivega tovora je bilo treba kapsulo spustiti previdno, s pomočjo padala. Tik preden je padla na tla, so motorji začeli uravnavati hitrost. Kapsulo bodo zdaj pregledali ruski strokovnjaki.

Na krovu ni bilo posadke, vendar pa je kapsula z ISS-ja na Zemljo dostavila znanstveno opremo in rezultate raziskav, opravljenih na vesoljski postaji. Šlo je za baterijo za vesoljsko obleko ter rezultate poskusov gojenja gob in proizvodnje probiotičnih pijač v vesolju.

Prvotno je bilo načrtovano, da bi se s kapsulo Sojuz MS-22 na Zemljo vrnili ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter ameriški astronavt Frank Rubio, a je bila njihova vrnitev ocenjena kot preveč tvegana, potem ko so pred nekaj meseci odkrili uhajanje tekočine iz hladilnega sistema kapsule. Iztekanje je verjetno povzročil mikrometeorit.

Po načrtih naj bi se Prokopjev, Petelin in Rubio, ki so 15. septembra lani na krovu kapsule MS-22 odpotovali na ISS, še letos vrnili z nadomestnim vesoljskim plovilom Sojuz MS-23, ki se je februarja priklopilo na vesoljsko postajo.