Nasine kamere so na Sojuzu, parkiranem na Mednarodni vesoljski postaji, zaznale uhajanje hladilne tekočine. Foto: Reuters
Nasine kamere so na Sojuzu, parkiranem na Mednarodni vesoljski postaji, zaznale uhajanje hladilne tekočine. Foto: Reuters

Roskozmos in Nasa še ugotavljata, kaj je povzročilo manjšo poškodbo plovila. Ameriška in ruska vesoljska agencija sta ob tem zavrnili možnost, da bi poškodbo na zunanjem radiatorju povzročil meteoroit.

Strokovnjaki ugotavljajo, ali je Sojuz v dovolj dobrem stanju, da potnike varno vrne na Zemljo, ali bodo morali ponje poslati novo plovilo, poroča britanski BBC.

Posadko trenutne misije na Mednarodni vesoljski postaji trenutno sestavljajo kozmonavta Dmitrij Petelin in Sergej Prokopjev ter astronavt Frank Rubio. V orbiti krožijo že od septembra. Skupno je na ISS-ju trenutno sicer sedem ljudi.

Poškodbo na Sojuzu so zaznali v začetku meseca, ko so Nasine kamere zaznale uhajanje hladila v obliki belih delcev v vesolje. Gre za hladilno tekočino, ki uravnava temperaturo v prostoru za posadko vesoljskega plovila.

Ponje najhitreje konec februarja

Nasin projektni menedžer za ISS Joel Montalbano je dejal, da bi novo plovilo po posadko najverjetneje lahko poslali konec februarja, torej le malo pred marcem, ko naj bi se po prvotnih načrtih končala aktualna misija.

Da je položaj pod nadzorom in da posadka ni ogrožena, je v sredo za televizijski program Rusija-24 zatrdil vodilni mož Roskozmosa Jurij Borisov. Navedbe so potrdili tudi pri Nasi.