Med navdušene okraševalce spada tudi Darko Trbuc, ki s svojo družinsko kmetijo na Grabšincih pri Svetem Juriju ob Ščavnici (ki v širši okolici sicer vse leto slovi po vzorni urejenosti), v adventnem času še dodatno polepša.

Darko Trbuc je še posebej navdušen nad jaslicami, zato je posebno mesto v družinski božični deželi namenjeno prav njim. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Darko Trbuc je še posebej navdušen nad jaslicami, zato je posebno mesto v družinski božični deželi namenjeno prav njim. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net

"Moja strast do okraševanja izvira že iz otroštva. Najprej smo okraševali le v hiši, potem pa se je vse skupaj počasi razširilo še na okolico domačije. Moram pa priznati, da so mi od vseh okraskov najljubše jaslice. Ja, lahko bi rekel, da sem ljubitelj jaslic," pravi Darko, ki se je zaradi svojega zimskega hobija že večkrat znašel na časopisnih straneh, pa tudi pred televizijskimi kamerami.

Zadnja tri leta na kmetiji lučke, ki osvetljujejo mostičke, skulpture v obliki jelenov in božičnih sani, pa tudi grmičke in družinsko hišo, prižgejo 15. decembra. Prej so jih prižgali šele nekaj dni pred božičem, novi datum pa daje ljudem dovolj časa, da Trbučeve obiščejo že pred glavnim decembrskim praznikom.

Okraševati začnejo že takoj po prvem novembru
Seveda pa ne gre pričakovati, da Darko tako mogočno okrasitev postavi z danes na jutri. "Okraševati začnem že po prvem novembru, potem pa vsak dan dodam kakšen okrasek. Včasih se zgodi, da kak dan sploh ne okrašujem," pravi in pojasnjuje, da (ob delu na kmetiji) včasih nima časa za okraševanje. "Okraševanja se navadno lotim po šesti uri popoldne, ko je v hlevu že vse urejeno," še pravi.

Na dvorišču družine Trbuc se zaradi vpadljive okrasitve vsak december drenjajo trume radovednežev. To jih niti približno ne moti, nasprotno - veseli so jih. "Jaz sem v družini največji navdušenec nad okraševanjem, ko začnejo prihajati obiskovalci, pa se navadno vključijo še drugi družinski člani," smeje pove Darko in doda, da obiskovalcem (ki jih ni malo), vedno ponudijo tudi kuhano vino in piškote. "Vsako leto pride več ljudi, ki jim iz dobre volje damo nekaj pijače in nekaj hrane. Ničesar ne pričakujemo v zameno, vse to počnemo iz veselja. Včasih nam kdo nameni kak prostovoljni prispevek, ki smo ga vedno veseli."

Podrobnosti pri okraševanju igrajo odločilno vlogo. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net
Podrobnosti pri okraševanju igrajo odločilno vlogo. Foto: Dejan Razlag/Prlekija on net

Pravljično deželo največkrat obiščejo družine z otroki, ki si želijo videti lučke, Darko pa pravi, da je vedno dobrodošlo to, da imajo ob lučkah na kmetiji pokazati še kaj drugega. "Otroke ob obisku pogosto peljem še v hlev, da jim lahko pokažemo, kakšna je krava," navihano pove in prizna, da jim (ko je gneča na njihovem dvorišču največja) na pomoč velikokrat priskoči soseda, ki pomaga pri sprejemu obiskovalcev.

Stroški niso tako visoki, kot bi pričakovali
Čeprav se zdi, da so stroški električne energije pri tako razkošni okrasitvi naravnost vrtoglavi, Darko pravi, da sploh ni tako hudo. Zelo potrošne klasične lučke so danes namreč zamenjale energijsko varčnejše led lučke, zato je decembrska položnica za električno energijo pri družini Trbuc višja le za kakšni tristo evrov.

Res pa je, da lučke ne gorijo vse dni in vse noči. Prižgejo jih, ko se zmrači, torej okoli 16. ure, ugasnejo pa jih ob 23. uri, ko obiskovalci prizorišče počasi zapuščajo.

A tudi sledenje okraševalskim trendom Darka pošteno stane. "Pri stroških ne gre le za elektriko. Vsako leto se kakšna lučka pokvari, zato jo je treba zamenjati z novimi, lepo pa je, če k zbirki vsako leto dodamo tudi kakšno novost," pojasnjuje, v isti sapi pa pove, da se nad stroški nikakor nima namena pritoževati. "Veselje jih odtehta. Nima smisla, da jamram glede stroškov, saj me nihče ne sili, da lučke postavim. To počnem iz veselja!"

Foto: Darko Razlag