Zvezdnica je postala priljubljena izbira tekmovalcev, ker ima velik del njene glasbe, predvsem balade, izjemno jasne, visoke tone, in ne veliko basov. Foto: EPA
Zvezdnica je postala priljubljena izbira tekmovalcev, ker ima velik del njene glasbe, predvsem balade, izjemno jasne, visoke tone, in ne veliko basov. Foto: EPA

Celine Dion je glasbenica, ki je večkrat osvojila vrhove svetovnih glasbenih lestvic in si po vsem svetu ustvarila legijo oboževalcev. Neko novozelandsko mesto pa se je odločilo, da ima njenega glasu in glasbe preprosto dovolj. Razlog za to tiči v tako imenovanih bojih z avtomobilskimi sirenami oziroma zvočniki.

Skupine ljudi se s svojimi avtomobili zberejo na dogovorjenem mestu in iz velikanskih siren, ki se običajno uporabljajo za opozorila v sili, predvajajo glasbo. Tekmujejo, kdo glasbo predvaja najglasneje in čigav zvok je najčistejši. Avtomobili imajo lahko od sedem do deset siren, bitke, na katere se pripravljajo tudi več tednov, saj udeleženci na spletu iščejo sirene ter spajkajo zvočnike in ojačevalce na okvirje, ki so nameščeni na vozilih, pa običajno potekajo v večernih urah, tudi do 2. ure zjutraj.

Zvezdnica je postala priljubljena izbira tekmovalcev, ker ima velik del njene glasbe, predvsem balade, izjemno jasne, visoke tone, in ne veliko basov. To vključuje tudi z oskarjem nagrajeno My Heart Will Go On iz filma Titanik. "Preprosto obožujemo glasbo in ples, to je boljše kot nočni klub ali popivanje v mestnem baru, kjer pride tudi do pretepov," je dejal eden izmed udeležencev in dodal, da ima vsak človek hobi, a obenem razume, da je tovrstni konjiček lahko moteč, zato si želijo ustreznega prostora, ki bo oddaljen od ljudi, kjer se lahko ukvarjajo s to dejavnostjo, poroča BBC.

"Spanje je temeljna človekova pravica"

Čeprav udeleženci pravijo, da gre za način samoizražanja, se številni prebivalci mesta Porirue s tem preprosto ne strinjajo in so zato sprožili peticijo za konec hrupa. Po besedah Wesa Gaarkeukena, avtorja peticije, so davkoplačevalci "utrujeni zaradi neukrepanja in zaničevalnega odnosa, ki sta ga glede tega vprašanja pokazala svet in županja". Peticija je zbrala na stotine podpisov in poziva mestni svet Porirua na Severnem otoku, naj ustavi ljudi, ki vso noč glasno predvajajo glasbo. Eden izmed podpisnikov je ob svojem podpisu zapisal, da je "spanje temeljna človekova pravica", ena izmed podpisnic pa je priznala, da čeprav je uživala ob poslušanju Dion "v udobju mojega doma in pri moji glasnosti, ne uživam v tem, da slišim delčke pesmi kadar koli med 19. in 2. uro zjutraj".

Mestni svet Porirua je predtem dosegel dogovor s sodelujočimi, da so se ti svojih podvigov lotevali v industrijskih območjih, končali pa so jih do 22. ure. Toda bitke so se vrnile v mesto.
Županja Anne Barker je za lokalni medij dejala, da je "na smrt sita" tovrstnih bitk, in želi, da se udeleženci vrnejo na območja, kjer jih ne slišijo vsi. Policija med začetkom februarja in začetkom oktobra letos prejela do 40 prijav incidentov, povezanih s tekmovanji.