Hitro pitje močnejših pijač hitro poveča količino alkohola v krvi. Foto: EPA
Hitro pitje močnejših pijač hitro poveča količino alkohola v krvi. Foto: EPA
Maček po zabavi
V kavo lahko dodate nekaj kapljic limone, ki vsebuje vitamin C. Foto: EPA
Pitje piva
Poleg piva v nekaterih lokalih ponudijo tudi čips ali arašide. Foto: EPA
Boleča glava po zabavi
Preden zaspite, spijte kozarec vode.
Zajterk
Zjutraj si priravite obilen zajtrk z jajci, ki bodo pospešila okrevanje.
Koktajli
Zjutraj si pripravite koktajl iz banan ali paradižnika. Foto: EPA

Obstaja veliko načinov in receptov, kako odpraviti ali vsaj omiliti mačka. Najzanesljivejši je seveda tisti, kjer pijemo zmerno in poleg alkoholnih pijač zaužijemo še veliko vode.

Radi verjamemo, da različne vrste alkohola vzbudijo različne vrste reakcij, vendar znanstvenikom tega še ni uspelo dokazati. Večinoma so reakcije pogojene s tem, kakšne volje in v kakšni družbi ste bili, ko ste začeli piti.

Hitrost pitja je pomembnejša od vrste pijače
Učinki alkohola so podobni, ne glede na to, katera vrsta alkohola jih povzroči. Razlike se pojavijo zaradi količine in hitrosti pitja. Če na hitro spijete nekaj kozarcev tako imenovanih "kratkih" pijač, ki imajo približno 40 % alkohola, boste imeli relativno hitro veliko količino alkohola v krvi. Medtem ko vino po navadi običajno uživamo ob jedi, močnejše pijače spijemo po večeru, v katerem smo že spili nekaj alkohola in jim tudi zato pripišemo hujše posledice.

Mnoge ljudi hitro opije šampanjec. Znanstveniki vidijo razlog v tem, da ga po navadi pijemo na zabavah in si ob njem ne privoščimo pravega obroka hrane. Obstajali naj bi tudi dokazi, da zaradi mehurčkov vdihavamo alkohol vsakič, ko naredimo požirek, prav tako naj bi se zaradi mehurčkov hitreje absorbiral v kri.

Mešane pijače so posebna kategorija. Vse alkoholne pijače delujejo kot pomirjevala, če pa mešate vodko z energijsko pijačo, ki je bogata s sladkorjem in kofeinom, bo to imelo popolnoma drugačen učinek, zato se tako mešanje odsvetuje. Alkohol je tudi odstranjevalec zavor, deluje namreč na živčevje in pogosto povzroči nenadzirano obnašanje.

Voda in hrana pomagata
Alkohol se hitreje absorbira v kri in bolj razdraži želodčno sluznico, če ga pijete na prazen želodec. Preden greste ven, pojejte nekaj mastnega, saj se maščoba prebavlja počasi in vas bo dalj časa varovala. Podoben učinek ima tudi kozarec mleka.

Svetlejše barve je alkoholna pijača, manj nečistoč, ki ostanejo v pijači po fermentaciji, vsebuje. Zato naj bi povzročile manj glavobolov. Če boste za vsak kozarec alkoholne pijače spili kozarec vode, boste preprečili dehidracijo.

Alkohol razširi žile, zato pospešeno izgubljate telesno toploto, vendar pa mraza ne čutite zaradi pregretosti, ki jo povzroča alkohol, zato se toplo oblecite.

Za samo počutje lahko nekaj naredimo, že preden gremo spat, in sicer spijemo kozarec ali dva vode. Maček namreč pomeni, da je naše telo dehidrirano, zato predvsem poskrbite, da spijete čim več tekočine, ki bo telo očistila alkohola. Pijte pijače, ki so bogate z minerali in s soljo. Privoščimo si lahko tudi kakšen prigrizek z nekoliko več maščobe, ki bo preprečil padec sladkorja v krvi.

Kaj storiti, ko pride jutro in z njim boleča glava?
Ko se zbudite, si privoščite brusnični ali borovničev sok in obilen zajtrk z jajci, s klobasicami, paradižnikom ter popečenim kruhom. Proteini vsebujejo veliko aminokislin in dober zajtrk bo pospešil okrevanje. Jeste lahko tudi med pitjem, saj hrana ne absorbira alkohola, temveč okrepi metabolizem, aktivira vsrkavanje alkohola ter pospeši proces razgradnje alkohola.
Nekateri prisegajo na domačo govejo ali kokošjo juho.

Strokovnjaki prav tako svetujejo, da zjutraj pojemo nekaj lažjega in nemastnega. Najprimernejša sta sadje in zelenjava, še posebej naj bi bili učinkoviti paradižniki in banane. Dober učinek naj bi baje dosegli tudi, če pojeste veliko surove čebule, vendar imate lahko po tem težave z zadahom.

Stisnjena limona v skodelici kave naj bi delovala podobno kot aspirin. Za pomiritev želodca so primerne kamilice, pomirila pa ga bo tudi kisla juha ali sarma.

Čeprav bi velikokrat najraje obležali v postelji, peneča kopel in gibanje vplivata blagodejno. Sprehod ali lahek tek bo pospešil izločanje endorfinov, ki so naravna sredstva proti bolečinam.

Recepta za napitka iz banan in paradižnika:
Banane vsebujejo sladkor v obliki fruktoze, pomagajo pri slabosti in vsebujejo veliko magnezija, ki pomaga pri glavobolu.

Banana Cow
1 zmečkana zrela banana
2 čajni žlički sladkorja v prahu
2 dl mleka
precej zdrobljenega ledu
(lahko dodate tudi 1 dl ruma)
Vse skupaj zmešajte v mešalnik.
Paradižniki so polni antioksidantov in vitaminov ter na splošno spadajo med zdravo prehrano.

Virgin Mary
9 žlic paradižnikovega soka
2 žlici limoninega soka
7 kapljic omake worcestershire
3 kaplje omake tabasco
ščepec sveže zmletega popra
(lahko dodate tudi 5 žlic vodke - Bloody Mary)
Zmešamo sestavine z ledom in vlijemo v kozarec.