Bansi se je tokrat odločil za obratno nalogo kot po navadi. Ne bo sprejemal vaših duhovitih vprašanj, ampak odgovore. Pišite mu na bansi@rtvslo.si. Foto: MMC RTV SLO
Bansi se je tokrat odločil za obratno nalogo kot po navadi. Ne bo sprejemal vaših duhovitih vprašanj, ampak odgovore. Pišite mu na bansi@rtvslo.si. Foto: MMC RTV SLO
Ilustracije avtorice Lila Prap
V Kinodvoru boste od 19. do 21. marca imeli priložnost videti 6 animiranih filmov, nastalih po slikanici Zakaj? avtorice Lila Prap. Foto: MMC RTV SLO
zebra - ilustracija avtorice Lila Prap
Zakaj ima zebra proge? Otroci naj čim bolj domiselno odgovorijo na to vprašanje (ali katero drugo od predlaganih v besedilu), starši pa naj vse to pridno zapišejo in pošljejo na Bansijev računalniški naslov. Foto: MMC RTV SLO

Filmi bodo na sporedu zadnje tri dni festivala Pravljice danes 2010.

Zakaj, zakaj, zakaj? - Vprašanja v filmih, na katere bi znal odgovoriti tudi Bansi
Animirani filmi, ki si jih boste lahko ogledali v Kinodvoru v okviru festivala Pravljice danes, so nastali po slikanici Zakaj? avtorice Lila Prap. Vsak izmed šestih animiranih filmov se vsebinsko navezuje na dve vprašanji iz živalskega sveta. Med humornimi odgovori nanje pa otroci razberejo pravega.
Vprašanja v filmih so zelo domiselna, a hkrati povsem preprosta in "naravna". Npr.: Zakaj ima zebra proge, Zakaj ima krokodil nazobčen greben, Zakaj ima lev grivo, Zakaj ima pingvin krila, vendar ne leti po zraku, Zakaj ima nilski konj široko odprta usta, Zakaj ima opica dolg rep, Zakaj ima slon dolg rilec, Zakaj se lenivec tako počasi premika, tudi če ga žgečkamo, Zakaj ima žirafa rjave maroge na rumeni podlagi, Zakaj dihur pušča smrdljiv vonj, Zakaj delfini skačejo iz vode, Zakaj kača nima nog.

Naloga za vas: Kako do vstopnic?
Slikanica Zakaj? je seveda neizmerno všeč tudi Bansiju, ki ima na svoji spletni strani rubriko Bansi odgovarja, v kateri si lahko radovedni otroci preberejo odgovore ravno na "zakaje", ki jih pošiljajo na Bansijev računalniški naslov. Zato se je Bansi odločil, da bo še dodatno razveselil svoje radovedne oboževalce in bo v sodelovanju s Kinodvorom podelil trem družinam brezplačne vstopnice za ogled filmčkov Zakaj? (največ 4 vstopnice na družino).

Filmi bodo, skupaj z lutkarico in pripovedovalko živalskih pravljic Ajdo Roos, na sporedu 19. 3. ob 17.00, 20. 3. ob 15.00 in 21. 3. ob 17.00.

Naloga je sledeča:
Pošljite Bansiju na njegov računalniški naslov bansi@rtvslo.si čim bolj domiselne (lahko pa tudi pravilne) odgovore na vprašanja, ki se pojavljajo v filmčkih Zakaj? (napisali smo jih v prejšnjem odstavku). Odgovori naj bodo resnično iskreni, domišljijski in prikupni. Bansi bo še posebej vesel, če jih bodo starši napisali po otrokovem nareku. Vse te iskrive in nagajive odgovore bo Bansi objavil na svoji spletni strani, tako da jih bomo lahko vsi prebrali, se jim nasmejali in seveda tudi nanje skupaj pravilno odgovorili.
Ni pa prepovedano poslati tudi kakšne risbice na temo živalskih "zakajev". Narišite Bansija skupaj s katero izmed živali in risbico pošljite na bansi@rtvslo.si ali po navadni pošti (naslov najdete v Bansijevi pisarni na Bansijevi spletni strani). Vse risbice, ki bodo prispele do 18. 3. do 16. ure, bodo prav tako sodelovale v nagradni igri.

Ne pozabite pripisati imena in priimka enega izmed staršev in števila vstopnic, ki jih želite prejeti (največ 4 na družino). Pripišite tudi, katere izmed treh filmskih predstav bi se želeli udeležiti. Vstopnice bodo nagrajence pod njihovim imenom čakale uro pred izbrano predstavo na blagajni Kinodvora. Pohitite, saj bo Bansi odgovore zbiral do 18. 3. do 16.00 ure. Prednost bodo imeli najhitrejši in najizvirnejši odgovori, zato le urno v domišljijsko akcijo.

Obstaja 26 animiranih filmov, videli jih bomo lahko 6
Avtorica slikanice Lila Prap, po kateri so nastali animirani filmi, je v tujini izjemno uspešna. Ravno slikanica Zakaj? je njen najuspešnejši projekt, saj je prevedena v kar 36 tujih jezikov. Zasledili so jo celo Japonci, saj je ravno japonska državna televizija NHK leta 2008 posnela serijo 26 kratkih animiranih filmov. V Kinodvoru bo od 19. do 21. marca predvajanih šest. Vsak je dolg 5 minut. Filmi so v japonščini in so podnaslovljeni. Ker so primerni tudi za mlajše otroke, bo na pripovedovalskem festivalu med posameznimi projekcijami filmčkov ustvarjalka Ajda Roos z lutkami in kratkimi živalskimi pravljicami popestrila živalsko-filmsko vzdušje.
Lila Prap, katere polno ime je Lilijane Praprotnik – Zupančič, je ravno te dni odprla tudi razstavo svojih ilustracij iz slikanice Zakaj?.

Še nekaj besed o Ajdi Roos
Ajda Roos je lutkarica, dramaturginja, igralka in režiserka, ki se je otrok dotaknila s številnimi predstavami. Mnogi otroci jo poznajo kot prijateljico zajčka Bineta, ki ga lahko gledate na Prvem programu Televizije Slovenija ob sobotah zjutraj v okviru oddaje Križ Kraž, katere voditelj je priljubljeni Krtek Črtek.

Najmlajše in njihove starše naj opozorimo tudi na otroško-mladinski program Kinobalon, ki v Kinodvoru skrbi za zanimiva in poučna filmska in vsesplošno kreativna dogajanja, delavnice ter kopico drugih projektov in vsebin.

Naj torej te dni živijo pravljice, "zakaji", risbice, odgovori, vprašanja, kratki filmčki in ilustracije.