Na festivalu Pravljice danes bodo v pravljični svet popeljala številna znana pisateljska, igralska, glasbena in druga imena, na odprti javni tribuni pa bodo odprta vrata vsem, ki bi se pred javnostjo radi preizkusili kot pripovedovalci. Foto: Cankarjev dom
Na festivalu Pravljice danes bodo v pravljični svet popeljala številna znana pisateljska, igralska, glasbena in druga imena, na odprti javni tribuni pa bodo odprta vrata vsem, ki bi se pred javnostjo radi preizkusili kot pripovedovalci. Foto: Cankarjev dom
Pripovedovalski festival Pravljice danes
Pravljice danes želi pripomoči k negovanju sposobnosti pripovedovanja v današnjem času, zato vsako leto išče nove pripovedovalce. Foto: Cankarjev dom
Lila Prap
20. in 21. marca bodo v Kinodvoru na ogled animirani filmi Lile Prap. Foto: MMC RTV SLO

Skoraj dvotedensko dogajanje se je začelo s predavanjem omenjenega sivolasega Davida Campbella z naslovom Škotski potujoči pripovedovalci: Zgodba Duncana Williamsona, ki mu je bilo mogoče prisluhniti na Filozofski fakulteti. Sicer pa bo do 21. marca festival med drugim ponudil še odprto pripovedovalsko tribuno, predstave za otroke, večere za odrasle in bogat izobraževalni in spremljevalni program.
Dvodnevna delavnica Davida Campbella je namenjena učiteljem angleščine v osnovnih šolah, študentom angleščine ali drugih tujih jezikov, pa tudi vsem, ki jih ta tematika zanima. Campbell je v življenju počel že različne stvari. Bil je profesor angleščine, športnik, novinar, avtor radijskih programov v kulturni redakciji BBC-ja, pisatelj in pesnik. Prijateljeval je s škotskim potujočim pripovedovalcem Duncanom Williamsonom, in tudi to je, poleg raznovrstnih izkušenj seveda, prispevalo, da se je izoblikoval v pripovedovalca mednarodnega slovesa. David Campbell bo v petek (12. marca) ob 20.00 v Cankarjevem domu nagovoril še na predavanju Jutru iz ust.
Večer se bo v nadaljeval z glasbo škotskih in slovenskih pesmi, ki jih bosta v Klubu CD zapela Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

Program 13. festivala Pravljice danes najdete tukaj.

Čas za pogum in kratke ljudske pripovedi
17. marca ob 20.45 se bo vŠtihovi dvorani Cankarjevega doma začela odprta pripovedovalska tribuna, na kateri bodo govorci pod vodstvom Roka Kušlana predstavili kratke ljudske pripovedi. Z odprto pripovedovalsko tribuno se bodo imeli tako obiskovalci možnost pred javnostjo preizkusili kot pripovedovalci.
Moč povedane zgodbe
Festival, ki poudarja pripovedno izročilo prednikov, je nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je 'samo' povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Kot so prepričani organizatorji, vse številnejši poslušalci to prepričanje z vsakim letom potrjujejo.
Program festivala Pravljice danes oblikujejo, vodijo in usklajujejo pisateljica in pravljičarka Anja Štefan, urednica revij Ciciban in Cicido Irena Matko Lukan in urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga Alenka Veler. Anja Štefan bo pravljice pripovedovala 18. marca v Štihovi dvorani, ob pripovedih pa bosta razmišljala Gabi Čačinovič Vogrinčič in Irena Matko Lukan.
S pravljico okrog sveta
Isti dan ob 20.00 bo mogoče v Štihovi dvorani odpotovati 'S pravljico okrog sveta'. Na večeru bodo pripovedovali Ibrahim Nouhoum (Mali), Jorge Luis Sierra Duharte - Quinny (Kuba), Tamir Azaz (Izrael), Damir Avdić (Bosna), Tigran Demirtshyan (Armenija), Jahnavi Vaishnav (Indija), Joan McIntyre (Irska), Elena Ampar (Abhazija) in Emmanouil Perakis (Grčija).
Animirani film Lile Prap
Zadnja dneva festivala (20. in 21. marca) se bodo obiskovalci podali v Kinodvor, kjer si bo v animiranem filmu mogoče ogledati barvite živali priljubljene ilustratorke Lile Prap.