Foto:
Foto:
Premiera Borata
Film je požel neverjetni val zanimanja - še pred londonsko premiero. Foto: Reuters

Kasimžomart Tokajev je za nemški časnik Bild povedal, da ni videl razvpitega filma Borat: Učenje o ameriška kultura za krasna narod kazahstanski in da tudi nima nobenega namena to storiti. Odlomki, ki pa jih je videl, se mu sploh ne zdijo smešni.

Verjetno, da res ne, glede na to, da v njih brkati britanski komik Sacha Baron Cohen prikazuje Kazahstance kot rasiste, antisemite in seksiste.

Kazahstanska cenzura?
"Razen imena države in zastave, nima film nikakršne povezave z nami," je bil odločen Tokajev. "Upam tudi, da se nam ljudje ne smejijo, ampak da se bodo morda začeli zanimati za našo državo. Pridite nas obiskati in spoznajte pravi Kazahstan," je dodal.

Povedal je tudi, da misli, da filma ne bodo predvajali v kazahstanskih kinomatografih. "Ne, ni se nam treba tako "matrati". Naše ljudstvo si ne zasluži tega." Tokajevu se zdi prava skrivnost, da je filmu uspelo požeti tolikšno zanimanje, saj gre za čisto ksenofobijo: "Nič več nočem reči o tej temi, sicer bodo ljudje dejali, da ga reklamiram."

Film, ki je premiero doživel prejšnji teden v Londonu, je požel burno reakcijo kazahstanske vlade, ki je celo zagrozila s pravnimi ukrepi in plačala štiristranski turistični oglas v New York Timesu z "resnično podobo države in njenih znamenitosti".