Borat je dajal videz (za Američane dokaj) pristnega kazahstanskega novinarja. Foto: Reuters
Borat je dajal videz (za Američane dokaj) pristnega kazahstanskega novinarja. Foto: Reuters
Borat je v filmu osmešil kar precej uglednih in manj uglednih Američanov. Foto: Reuters

Ekipa kazahstanskega Kanala 31 je bila v Columbusu, kjer je hotela posneti dokumentarni film o političnem sistemu ZDA. A novinarje je pričakal previden sprejem tiskovnih predstavnikov, ki so se bali javnega ponižanja, kot so ga bili deležni z "Boratom", Sacho Baronom Cohenom.



Zloglasni Borat
Cohenov film Borat, ki prikazuje lažnega kazahstanskega TV-poročevalca med poniževanjem Američanov, je bila ravno v tistem času na prvem mestu blagajn kinodoran v ZDA. Tiskovni predstavniki, tako republikanske kot tudi demokratske stranke, so bili dovolj sumničavi, da so prek ameriškega zunanjega ministrstva preverili pooblastila kazahstanske ekipe, ki je bila nepopustljiva v svojih trditvah, da niso Borat.

Vpletel se je celo FBI
Iz kabineta zunanjega ministrstva, ki je televizijce nadzorovalo med njihovim dvotedenskim potovanjem, so sporočili, da so dobili ogromno telefonskih klicev od povsod, kjer se je ekipa pojavila.

Celo FBI je poklical, da bi se prepričal o njihovi zakonitosti. "TV-ekipa je izbrala res nepravi čas, saj je veliko ljudi bilo prepričanih, da niso resni," je povedal George Santulli, uslužbenec zunanjega ministrstva, ki je bil pristojen za nadzorovanje ekipe.