Bitcoine je kupil štiri leta pred tem, preden je disk vrgel v smeti. Foto: EPA
Bitcoine je kupil štiri leta pred tem, preden je disk vrgel v smeti. Foto: EPA

Britanec ob morebitni najdbi kriptozaklada mestu obljublja milijone; vrednost bitcoina je namreč presegla 40.000 ameriških dolarjev (okoli 33.000 evrov), s pijačo polit trdi disk s 7500 bitcoini, ki ga je leta 2013 med čiščenjem pisarne zavrgel, pa bi bil tako vreden 220 milijonov funtov (okoli 247 milijonov evrov). Howells si zato želi preiskati smetišče v upanju, da bo izgubljeni kriptozaklad našel.

Čeprav bi bilo lahko britansko mesto bogatejše za 50 milijonov funtov, mu nasprotuje mestni svet, ki poudarja, da je kakršno koli izkopavanje na smetišču prepovedano z zakonodajo. Obenem bi lahko stroški kopanja po smetišču in hranjenja ter obdelave odpadkov dosegli milijone funtov, prav tako pa ni zagotovljeno, da bi disk dejansko našli ali da bi še deloval.

Trdi disk je z leti pridobil vrednost. Foto: EPA
Trdi disk je z leti pridobil vrednost. Foto: EPA

Nekdanji lastnik diska sicer verjame, da iskanje ne bi bilo tako zahtevno. Ker pa natančno ve, kdaj je disk odvrgel, meni, da bi lahko ekipa strokovnjakov hitro zožila območje iskanja.

V času nakupa je bil bitcoin vreden le nekaj dolarjev

Na zapuščene bitcoine, ki jih je kupil okoli leta 2009, se je Britanec spomnil že leta 2017, ko je vrednost bitcoina prvič presegla 20.000 dolarjev (okoli 16.000 evrov). Že v takratni mrzlici je skušal Howells mestne svetnike prepričati z nagrado; takrat je bila vrednost izgubljenega premoženja vredna okoli 125 milijonov funtov (okoli 140 milijonov evrov). Če bi ga našel, bi takrat mestu odstopil 10 odstotkov, zdaj pa je pripravljen ponuditi kar 25 odstotkov v trdem disku skritih sredstev.