"Lani septembra je Taylor Swift na družbenih omrežjih pozvala mlade Američane, naj se registrirajo za volitve. Dan po njeni objavi se jih je registriralo 35.000." Foto: AP

Med 6. in 9. junijem bodo potekale volitve poslancev Evropskega parlamenta. Strokovnjaki trenutno napovedujejo "kruto poletje" za EU, saj se skrajna desnica prebija v javnomnenjskih raziskavah. Margaritis Schinas, eden izmed podpredsednikov Evropske komisije, je pred kratkim omenil tudi pomembno vlogo mladih pri letošnjih volitvah.

Sorodna novica Po Zelenskem Timova osebnost leta postala – Taylor Swift

Volilna udeležba na volitvah v Evropski parlament je bila v preteklosti nizka, z velikimi razlikami med državami. Leta 2019 je ta številka znašala 50,66 odstotka – prvič po letu 1994 je presegla prag 50 odstotkov. Glede na raziskavo Eurobarometer je bilo povečanje v veliki meri posledica udeležbe mladih. Letos bodo štiri države članice – Belgija, Nemčija, Malta in Avstrija – dovolile glasovanje državljanom, starim 16 let ali več.

"Zdaj je trenutek, da imajo mladi besedo na volitvah, da pohvalijo ali kritizirajo evropske politike. In zato se mi zdi ključno, da imamo, kot smo imeli leta 2019, visoko raven udeležbe mladih Evropejcev na junijskih volitvah," je dejal in poudaril, da "nihče ne more bolje mobilizirati mladih kot mladi sami". Tako pa je iz njegovih ust prišel nepričakovan poziv – ta je bil namenjen Taylor Swift, poroča Euronews.

Ali bo pevka "klic iz Bruslja" upoštevala, še ni znano

"Lani septembra je Taylor Swift na družbenih omrežjih pozvala mlade Američane, naj se registrirajo za volitve. Dan po njeni objavi se jih je registriralo 35.000," je omenil potezo 34-letne glasbenice, ki ima na Instagramu več kot 270 milijonov sledilcev. Lani je namreč med svojo turnejo Eras delila objavo, ki je vsebovala povezavo do strani za registracijo, svojim poslušalcem pa je dejala, naj uporabijo svoje močne glasove, ki jim je bila priča med nastopi po Združenih državah Amerike.

"Taylor Swift bo maja v Evropi, zato močno upam, da bo enako storila za mlade Evropejce, obenem pa upam, da je nekdo iz njene medijske ekipe spremljal to tiskovno konferenco in ji to prošnjo tudi posredoval," je dodal Schinas in še poudaril, da se bo evropski del turneje Eras, ki sicer že velja za najbolj dobičkonosno v zgodovini, začel 9. maja v Parizu, ta datum pa sovpada z dnevom Evrope.

Ali bo pevka "klic iz Bruslja" upoštevala ali se ga bo preprosto otresla, še ni znano.

Poleg Francije bo Swift – ki jo je zaradi osupljivega vpliva in glasbenih dosežkov revija Time okronala za osebnost leta 2023, kar je prvič, da si je laskavi naziv prislužil glasbenik – oder zavzela tudi v drugih državah članicah, kot so Švedska, Portugalska, Španija, Irska, Nizozemska, Italija, Nemčija, Poljska in Avstrija.