Burger King ima v Rusiji 800 poslovalnic. Foto: Reuters
Burger King ima v Rusiji 800 poslovalnic. Foto: Reuters

Iz družbe Restaurant Brands International, ki ima pod svojim okriljem Burger King, so sporočili, da bi za uveljavljanje svojih pogodb s partnerjem, Aleksandrom Kolobovom, potrebovali pomoč ruske vlade.

Sorodna novica Zadnji "Big Maci" v Rusiji - dolge vrste pred moskovskimi McDonald'si

"A vemo, da se to v praksi ne bo zgodilo kaj kmalu," je v pismu zaposlenim sporočil predsednik družbe David Shear.

Kolobov je za Reuters povedal, da ker nadzira zgolj 30 odstotkov partnerstva, nima pooblastil ali moči za sklepanje odločitve glede začasnega zapiranja restavracij, ampak je to stvar delničarjev.

Foto: AP
Foto: AP

Shearovo dolgo pismo in odgovor Kolobova izpostavljata številne zaplete, s katerimi se srečujejo nekatere ameriške verige hitre hrane, ki skušajo po napadu Rusije na Ukrajino ustaviti svoje poslovanje v tej državi. Primer izpostavlja tudi potencialno šibko točko mednarodnega širjenja franšiz – odnos matičnih (v tem primeru ameriških) znamk z neodvisnimi upravitelji v tujini.

Pravni zapleti

8. marca so Starbucks in vrsta drugih podjetij sledili zgledu McDonald'sa in sporočili, da se začasno umikajo iz Rusije. Kot Burger King tudi Starbucks ni lastnik ali upravitelj svojih kavarn v Rusiji.

Sorodna novica Ni Maca, ni panike - ruski hamburgerji s (skoraj) McDonald'sovim logotipom
Foto: AP
Foto: AP

A v nasprotju z Burger Kingom ima dojemljivega partnerja, kuvajtski Alshaya Group, ki je takoj privolil v zaprtje več kot sto poslovalnic v Rusiji.

Družba Restaurant Brands je vstopila v Rusijo pred desetimi leti prek skupnega partnerstva s tremi akterji: Kolobovom, ki nadzira vsakodnevno delovanje, zasebno upravno kapitalsko družbo Investment Capital Ukraine, in rusko državno banko VTB Bank, ki so jo prizadele sankcije Zahoda.

Restaurant Brands bi sicer rad spremenil pogodbo, ki jih veže na ruskega upravitelja, a sami priznavajo, da nimajo pravnih vzvodov, ki bi to dovoljevali – vsaj ne po hitrem postopku. "Ali bi radi nemudoma zaprli vse poslovalnice Burger Kinga v Rusiji? Da. Ali jih lahko pravno gledano zapremo danes? Ne," je še zapisal Shear.