Pivo, ki je še posebej teknilo. Foto: EPA
Pivo, ki je še posebej teknilo. Foto: EPA

"Končno sedim v lokalu in pijem pivo kot človek," je dejal neki Pražan med srkanjem piva in rezanjem zrezka, postreženega na keramičnem krožniku namesto v plastični embalaži.

Na Češkem, ki velja za domovino originalnega pilsnerja, popijejo največ piva glede na število prebivalcev na svetu, zato ponovno odprtje teras lokalov velja za pomemben znak za postopno vrnitev v novo normalnost.

Gostinski lokali so bili v državi zaprti pet mesecev, v ponedeljek pa so se vanje v vseh koncih države zgrnili domačini. V mestnem središču Prage je v pubih in gostinskih obratih običajno slišati predvsem tuje jezike, tokrat pa so na vrček hmeljnega napitka prišli predvsem Pražani.

Vreme sicer gostom ni bilo naklonjeno, saj je deževalo, termometer pa je kazal le 15 stopinj Celzija. "Ko bomo vsi cepljeni in se bo popravilo tudi vreme, se bodo razmere izboljšale," je dejal eden izmed natakarjev.

Epidemija covida-19 je državo močno prizadela, sploh drugi val okužb, ko so imeli eno najvišjih stopenj smrtnosti na svetu. Kljub odprtju teras lokalov pa srednje šole ostajajo zaprte, zato ni malo kritikov, ki opozarjajo, da ima vlada pri odpiranju javnega življenja napačne prioritete. Prav tako so se v ponedeljek znova odprle telovadnice.