Decembrsko vzdušje v Pragi. Foto: Reuters
Decembrsko vzdušje v Pragi. Foto: Reuters

Med 21. decembrom in 6. januarjem bodo v Italiji prepovedana potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa Italijani ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest. Med izjemami sta med drugim obisk zdravnika in odhod na delo. Trenutno so dovoljena potovanja med deželami z najnižjo stopnjo okuženosti, ki so označene z rumeno.

Oblasti nameravajo med 21. decembrom in 6. januarjem uveljaviti tudi obvezno karanteno za vse Italijane, ki se bodo vrnili iz tujine, in turiste, ki bodo prišli v Italijo. Dolžine karantene premier Giuseppe Conte ob predstavitvi ukrepov ni omenil. Ta ukrep je namenjen predvsem temu, da bi Italijane odvrnili od smučanja v tujini.

Ukrep je zasnovan posebej za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico – kjer smučišča delujejo – ali v države EU-ja, kot sta Slovenija in Avstrija, pri čemer je ta napovedala, da bo pobočja odprla samo za svoje prebivalce.

Z odlokom, ki bo veljal do 15. januarja, ohranjajo tudi policijsko uro po vsej državi med 22. in 5. uro. Še daljša bo ob prehodu v novo leto, ko bo trajala do 7. ure.

Praznični Rim. Foto: Reuters
Praznični Rim. Foto: Reuters

Srednješolci v klopi šele 7. januarja

V restavracijah si bodo lahko Italijani privoščili kosilo 25. in 26. decembra ter na silvestrovo. Zvečer pa bodo zaradi policijske ure ostale zaprte. Trgovine bodo ob praznikih lahko odprte do 21. ure, da bi zmanjšali možnost gneč. Nakupovalni centri bodo ob koncih tedna odprti do 20. decembra, med prazniki pa bodo zaprti.

V državi ohranjajo tudi razdelitev na rumene, oranžne in rdeče dežele, ki jih razvrščajo glede na stopnjo okuženosti. V rumenih deželah so lahko restavracije in bari še naprej odprti samo do 18. ure. V oranžnih in rdečih deželah pa je še vedno dovoljen samo prevzem hrane.

Vlada je odločila tudi, da se bodo srednješolci v šole vrnili šele 7. januarja. "Ne smemo se sprostiti," je ob predstavitvi ukrepov povedal Conte. Poudaril je, da so ti ukrepi nujni, da bi se izognili tretjemu valu epidemije, ki bi lahko sledil januarja. V državi je sicer v zadnjem času upadlo število novih okužb – v zadnjih 24 urah poročajo o 23.000 novih okužbah, je pa umrlo rekordnih 993 covidnih bolnikov.

Covid-19 je tako v Italiji zahteval okoli 58.000 smrtnih žrtev, okužilo pa se je 1,6 milijona ljudi.

  • Češka za praznike rahlja ukrepe

Češka vlada se je odločila, da bo zaradi bližajočih se praznikov začela popuščati pri ukrepih. Prebivalci so že v četrtek lahko znova obiskali lokale, bare in trgovine z neživilskimi dobrinami ter frizerske salone.

Na Češkem se sicer število okužb ne ustavlja, država ima prav tako eno najvišjih stopenj smrtnosti s covidom-19 v Evropi. Njene sosednje države medtem ostajajo zaprte.
"Na to smo čakali dva meseca," je dejal profesor Jan Koci, ki je bil s kolegi v Pragi v pivnici na pivu. "Eno pivo smo popili za kosilo in nato še tri." Nekateri lokali v Pragi so imeli prejšnji mesec tudi do 80-odstotni izpad dohodka.

Sosednja Nemčija je medtem v sredo sporočila, da bodo restavracije zaprte do 10. januarja prihodnje leto.

  • Množično testiranje v Avstriji
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je za širjenje okužb okrivil tujce, ki so bili poleti na počitnicah v svojih državah. Foto: Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je za širjenje okužb okrivil tujce, ki so bili poleti na počitnicah v svojih državah. Foto: Reuters

Avstrija je začela množično testirati prebivalce s hitrimi antigenskimi testi, sprva na Dunaju, na Tirolskem in na Predarlskem. V javnosti pa razburja izjava kanclerja Sebastiana Kurza, ki je za vnovičen porast okužb okrivil tujce.

Na Tirolskem in Predarlskem bo testiranje trajalo do nedelje, na Dunaju pa do 13. decembra.

Na Dunaju bodo imeli tri mesta za testiranje (odvzeto bo okoli 150.000 vzorcev dnevno), na Tirolskem je predvidenih 297 mest za testiranje, na Predarlskem pa 80.

V Avstriji so začeli s prostovoljnim testiranjem prebivalstva na covid-19

Preostalih šest avstrijskih zveznih dežel naj bi množično testiranje na novi koronavirus začelo konec prihodnjega tedna, prva med njimi bo Gradiščanska, kjer bodo začeli prebivalce testirati prihodnji četrtek. Vlada na Dunaju upa, da se bo testiranja udeležilo več milijonov ljudi.

Testiranja bodo ponavljali, pri čemer bo ključno obdobje po božiču. Cilj testiranja je odkriti tudi okužene brez simptomov in tako prekiniti verigo okužb.

Kanclerjeva izjava razburja

Sicer pa razburja izjava avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je na tiskovni konferenci med drugim izjavil, da se je povišalo število okužb zaradi "potnikov, ki so se vračali, še posebej tistih, ki so poletje preživeli v svojih domovinah in okužbe vnesli nazaj". Pri tem je imel v mislih priseljence iz držav Balkana in Turčije.

Kanclerja je zaradi izjave urednik tednika Falter Florian Klenk označil za "neofašista, ki poskuša razdeliti narod v kriznih trenutkih", levo-liberalni Der Standard pa ga je v komentarju označil za "protimigrantski spin". Fizik in analitik s Tehnološke fakultete na Dunaju Florian Aigner je Kurzevo izjavo označil za nezdružljivo z zakoni matematike. "Glede uvoza okužb med letom bi lahko rekli, da je bilo število okuženih v državi nič in da so ga potniki znova vnesli. To se ni zgodilo, nikoli nismo imeli nič primerov."

  • Švica: Smučišča odprta, a z omejitvami

V Švici bo med božičnimi prazniki mogoče smučati, saj bodo smučišča kljub epidemiji odprta, vendar pa bodo zmogljivosti smučarskih vlakov, kabinskih žičnic in gondol omejene, je sporočila švicarska vlada.

Na smučiščih ne bo splošne omejitve števila smučarjev, vendar pa bodo vse zaprte naprave, kot so smučarski vlaki, kabinske žičnice in gondole, lahko zasedene največ do dveh tretjin zmogljivosti. Smučarska središča in letovišča pa bodo morala za zimske športe pripraviti zaščitne načrte.

  • Hrvaška: 37 odstotkov testiranih pozitivnih

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu opravili 10.626 testiranj, od tega je bilo pozitivnih 3955 ljudi, 68 obolelih je umrlo. Pozitivnih testov je bilo 37 odstotkov.

Današnje število novookuženih in testov v 24 urah je nekoliko nižje kot prejšnji torek, ko so v državi prvič potrdili več kot 4000 okužb. Pred tednom dni so ob opravljenih 11.091 testih potrdili 4080 okužb. Največje dnevno število na novo okuženih so imeli v četrtek, in sicer 4534 ob opravljenih 11.166 testih.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bodo kmalu objavili spletno stran z vsemi informacijami o cepljenju proti koronavirusu. Hrvaška je naročila približno 5,6 milijona odmerkov cepiva od različnih proizvajalcev. Cepljenje bo brezplačno in prostovoljno. Sprožili bodo tudi kampanjo o pomembnosti cepljenja, da bi se zanj odločilo čim več prebivalcev.

Parlament je danes potrdil spremembe zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Tisti, ki ne bodo spoštovali ukrepov, kot je pravilno nošenje zaščitne maske, grozi kazen 500 kun (67 evrov). Za pravne osebe, ki bodo kršile ukrepe, bi po vladnem predlogu kazen znašala od 10.000 do 40.000 kun (od 1335 do 5340 evrov). Od 5000 do 10.000 kun (od 667 do 1335 evrov) kazni pa predvidevajo za odgovorne osebe v podjetjih in obrtnike ter za državljane, ki bodo na svoji zasebni posesti omogočali dogodke v nasprotju z ukrepi.

  • Srbija: Ob naraščanju okužb novi ukrepi

V Srbiji od danes veljajo novi ukrepi za zajezitev širjenja virusa, medtem ko je število novih okužb zadnje dni skoraj enako številu covidnih bolnikov v bolnišnicah. Tudi v zadnjih 24 urah so potrdili 7782 novih okužb, umrlo je 69 bolnikov, največ v enem dnevu. V predmestju Beograda so odprli novo covidno bolnišnico z 930 posteljami.

V skladu z novimi ukrepi bodo restavracije, lokali, nočni klubi in splavi od danes med delavniki odprti od 5. do 17. ure. Ne bodo pa odprti od petka od 17. ure do ponedeljka do 5. ure. Dostava hrane bo mogoča 24 ur na dan, neprekinjeno so lahko odprte tudi lekarne in bencinske črpalke. Konec tedna, v enakem obdobju kot gostinski lokali, bodo zaprti tudi trgovski centri in trgovine z oblačili. Zaprti bodo tudi fitnesi, frizerski in kozmetični saloni, bazeni ter športni objekti in površine. Konec tedna bodo lahko do 21. ure odprte trgovine z živili in trafike.

Vlada je uvedbo ukrepov utemeljila s prizadevanji, da bi socialne stike zmanjšali na najmanjšo mogočo raven.

  • Grčija zakopava svoje mrtve

Po skokovitem porastu števila mrtvih s covidom-19 v Grčiji so oblasti v mestu Solun na severu države izkopale na desetine novih grobov.

Grčija je skupno zabeležila 111.537 okužb s koronavirusom, 2.706 bolnikov s covidom-19 je umrlo, oblasti pa so zaradi porasta okužb nedavno odredile drugo popolno zaprtje države.

Solun, mesto z okoli milijon prebivalci, kjer so se pojavili prvi primeri koronavirusa v državi, je še posebej na udaru drugaga vala. "V prvem zaprtju nismo imeli veliko primerov, takrat jih je bilo zelo malo, pa še to ne vsak dan. Zdaj pa imamo praktično vsak dan od pet do osem pogrebov," je povedal lastnik pogrebnega zavoda Stavros Chatzivaritis.

Italija za praznike doma