Pred enim letom so se lotili naloge, ki ni vključevala le reševanje potepuških mačk in živali. Foto: Reuters
Pred enim letom so se lotili naloge, ki ni vključevala le reševanje potepuških mačk in živali. Foto: Reuters

Organizacija Wuhan Small Animals Protection Association je tako pred letom začela projekt, ki je vodil v reševanje več kot 10.000 domačih ljubljenčkov iz več kot 5000 gospodinjstev. Du je s svojo ekipo prejel veliko prošenj lastnikov, naj rešijo njihove živali. Ljudje jih namreč v času zaprtja zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 niso mogli več oskrbovati z življenjskimi potrebščinami, saj niso mogli domov ali pa so zboleli. Sprva je Du okleval, saj ga je skrbelo za zdravje njegove ekipe. Ljubitelj živali pa se je kljub temu s svojo skupino podal na misijo, ki je za vstop na stanovanjska območja občasno terjala dobro namazan jezik ali pa posebne prepustnice.

Večina živali, za katere ni bilo poskrbljeno, je bila mačk. Foto: Reuters
Večina živali, za katere ni bilo poskrbljeno, je bila mačk. Foto: Reuters

Z masko na obrazu in dovoljenjem lastnikov so s pomočjo ključavničarja, ki so ga najeli, vdrli v številna stanovanja. "Ničesar ni bilo za jesti," je dejal 38-letnik in dodal, da so bila živalska stranišča polna. Kar 95 odstotkov domačih živali, ki so ostale same doma, je bilo mačk. "Potem ko delo končaš in je bila žival zaradi tvojega truda rešena pred smrtjo, se počutiš zelo izpolnjenega," je priznal Du, ki sicer na tem področju deluje že več kot desetletje, in pripomnil, da od njihovega dela niso imeli koristi le skrbniki in njihove živali, ampak tudi celotna skupnost, saj so s svojo dejavnostjo pripomogli k ohranjanju higiene.

Za živali so dobro poskrbeli. Foto: Reuters
Za živali so dobro poskrbeli. Foto: Reuters

Skrb za živali se je izboljšala

Zaradi zaostritve ukrepov je bil projekt sicer po le dveh tednih prekinjen. Du pa je pojasnil, da je veliko živalim uspelo preživeti preostala dva meseca zaprtja, saj je njegova ekipa za seboj v domovanjih pustila ogromne količine hrane in vode, hkrati pa so pozvali lastnike, naj najdejo način, da se vrnejo domov. Večini je to na koncu tudi uspelo.

Du poudarja, da je ljubljenček član družine, njegova organizacija pa se zdaj znova lahko osredotoča na reševanje, skrb in iskanje domovanja za potepuške mačke in pse. Upa pa tudi, da je zaprtje povzročilo, da se lastniki bolje zavedajo potreb svojih ljubljenčkov. "Svojim prijateljem sem govoril, da ne glede na to, kaj se zgodi, svojih domačih živali ne bi smeli predolgo pustiti doma same, pa naj gre za mačko ali psa," je še povedal in dodal, da na določenih območjih vidi izboljšanje.