V Vuhanu se je življenje vrnilo v ustaljene tirnice. Foto: Reuters
V Vuhanu se je življenje vrnilo v ustaljene tirnice. Foto: Reuters

Sredi marca je WHO razglasil pandemijo.

Kitajska je v prvih tednih po izbruhu novega koronavirusa za več tednov zaprla Vuhan in številna druga velika mesta. Prebivalci so morali upoštevati stroge omejitvene ukrepe in se udeleževati množičnih testiranj, oblasti pa so temeljito sledile vsem stikom.

Zaradi vseh strogih ukrepov, ki so bili na začetku tarča kritik, je Kitajski uspelo krizo prebroditi bolje kot zahodnim državam. Mesece niso imeli nobenega večjega izbruha, v zadnjem času pa zaznavajo porast, ko dnevno potrdijo po okoli 20 novih okužb. V državi sta se življenje in gospodarstvo vrnila v ustaljene tirnice.

Po začetku pandemije so se oglasili številni analitiki s kritikami odziva WHO-ja na pandemijo, češ da je pokazal premalo odločnosti v odnosu do Kitajske ter da je na njegova priporočila vplivala politika.

WHO bo januarja na Kitajsko poslal mednarodno misijo, ki bo preiskala izvor novega koronavirusa in druge okoliščine izbruha. Preiskava desetčlanske ekipe, ki bo poskušala ugotoviti, kako se je virus prenesel z živali na človeka, bo trajala od pet do šest tednov, pri čemer bodo njeni člani prva dva tedna preživeli v karanteni.

Eno leto od pojava »pljučnice neznanega izvora«

Novi sev tudi na Kitajskem

Medtem so tudi na Kitajskem potrdili prvi primer okužbe z novim sevom novega koronavirusa, ki so ga najprej odkrili v Združenem kraljestvu, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti.

Zaradi novega seva, ki se po navedbah strokovnjakov širi veliko hitreje kot prvotna različica virusa, je več kot 50 držav, tudi Kitajska, uvedlo potovalne omejitve za Združeno kraljestvo.

Prva bolnica na Kitajskem, okužena z novim sevom, je 23-letna ženska iz Šanghaja, ki se je 14. decembra vrnila z Otoka, je v sredo sporočil kitajski center za nadzor bolezni. 23-letnico so po prihodu hospitalizirali, saj je imela zmerne simptome bolezni. Strokovnjaki so nato 24. decembra opravili podrobnejši test njenih vzorcev, ker je bila predtem v Združenem kraljestvu in ker so bili izvidi njenega testa neobičajni, so sporočili iz centra za nadzor bolezni.

Ugotovili so, da je bolnica okužena z drugačnim sevom, kot sta bila tista, ki so ju v preteklosti odkrili v Šanghaju in Vuhanu, dodatno testiranje pa je potrdilo, da gre za sev, ki se od oktobra širi v Združenem kraljestvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do zdaj se je glede na uradne podatke z novim koronavirusom po svetu okužilo okrog 82 milijonov ljudi, umrlo jih je 1,79 milijona. Najhuje prizadeta država so ZDA z več kot 330.000 smrtnimi žrtvami in več kot 19 milijoni potrjenih primerov okužbe.

Izmed regij pa v svetovnem merilu za najbolj prizadeto velja Evropa. Število smrtnih žrtev je decembra preseglo 500.000.

Kitajska odobrila cepivo

Kitajska je danes za pogojno uporabo odobrila svoje prvo cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm. Podjetje je v sredo sporočilo, da je učinkovitost cepiva 79,34-odstotna, pri čemer so navedli analizo tretje faze kliničnih preizkusov.

Namestnik direktorja kitajske uprave za medicinske izdelke Čen Šifej je na novinarski konferenci dejal, da agencija poziva Sinopharm, naj še naprej spremlja trajnost in učinke cepiva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kitajska je sicer v zadnjih tednih močno okrepila svoj program izredne uporabe cepiva, poroča CNN. Ključne skupine prebivalstva so prejele že več kot tri milijone odmerkov, je dejal Zeng Jišin iz Nacionalne komisije za zdravje. Že pred tem so do konca novembra pripadnike ranljivih skupin cepili z 1,5 milijona odmerkov, je dodal.

Po njegovih besedah je manj kot 0,1 odstotka cepljenih dobilo rahlo vročino, dva človeka na milijon pa sta doživela "razmeroma resne stranske učinke", kot so alergije.

Cepivo Sinopharma je manj učinkovito kot cepivi proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter Moderna, ki imata 95-odstotno učinkovitost. Učinkovitejše je tudi rusko cepivo Sputnik V, ki ima 91-odstotno učinkovitost.

Je pa kitajsko cepivo učinkovitejše kot cepivo, ki sta ga razvila Univerza v Oxford in podjetje AstraZeneca. To ima 70-odstotno učinkovitost.

Poleg Sinopharma imajo cepiva v zadnji fazi kliničnih preizkušanj še tri kitajska podjetja, Anhui Zhifei Longcom, CanSino in Sinovac.