Steklenica viskija, za katerega domnevajo, da je najstarejši na svetu. Foto: Skinner Auctions
Steklenica viskija, za katerega domnevajo, da je najstarejši na svetu. Foto: Skinner Auctions

Gre za viski znamke The Old Ingledew, ki so ga ustekleničili v družbi Evans & Ragland v ameriški zvezni državi Georgia okoli leta 1860, analize datiranja z metodo radioaktivnega ogljika, ki so jo izvedli nedavno, pa kaže, da bi lahko bil viski proizveden že med letoma 1762 in 1802. Poznavalci predvidevajo, da so ga po obveznem staranju v hrastovih sodih prelili v velike steklene balone, pozneje pa ustekleničili.

Steklenica žgane pijače je bila, pojasnjujejo v dražbeni hiši Skinner, nekoč del kompleta treh v zbirki finančnika in industrialca J. P. Morgana, ki jih je ta kupil med enim svojih obiskov v Georgii, njegov sin Jack Morgan pa naj bi jih nato malo pred svojo smrtjo (leta 1942 ali 43) razdelil med svoje prijatelje: to steklenico naj bi dobil James Byrnes, drugi dve pa ameriška predsednika ‒ takratni, Franklin D. Roosevelt (ta je bil tudi Morganov daljni sorodnik), in poznejši, Harry S. Truman.

John Pierpont Morgan naj bi steklenico kupil okoli leta 1860 med obiskom Georgie. Foto: AP
John Pierpont Morgan naj bi steklenico kupil okoli leta 1860 med obiskom Georgie. Foto: AP

James Byrnes je bil ameriški kongresnik, senator in sodnik vrhovnega sodišča, a je po začetku vojne na željo svojega dobrega prijatelja, takratnega predsednika Roosevelta, odložil sodniško haljo in prevzel vodenje novoustanovljenega urada za vojno mobilizacijo. Po Rooseveltovi smrti (1945) je na željo njegovega naslednika Harryja S. Trumana (s katerim sta tudi bila tesna prijatelja) prevzel položaj zunanjega ministra. Po koncu mandata se je umaknil v domačo Južno Karolino, kjer je bil pozneje izvoljen za guvernerja.

Ko se je leta 1955 umaknil iz politike, je steklenico podaril svojemu prijatelju in sosedu Francisu Draku, ki je bil med drugim znan po tem, da je cenil škotske viskije. V družini Drake je nato ostala do zdaj, ko jo bodo ponudili na dražbi, še pojasnjujejo pri Skinnerju.

Ena najbolj znanih dražbenih hiš, ki se posveča predvsem prodaji edinstvenih primerkov alkoholnih pijač, ob tem ocenjuje, da bi lahko steklenico prodali za od 20 do 40 tisoč dolarjev oz. od 16 do 33 tisoč evrov.

Čeprav se sliši veliko, se ta prodaja ne more primerjati z astronomskim zneskom, ki ga je neznanec odštel pred dvema letoma za steklenico Macallan Fine and Rare 60-Year-Old iz leta 1926. Ta ga je namreč stala kar 1,9 milijona ameriških dolarjev (1,57 milijona evrov).