Medeno kraljestvo v domači delavnici Perger

V delavnici in galeriji Perger se je zgodilo že marsikaj, tako Hrabroslav Perger z zanosom pripoveduje, kako je kot deček padel v vrelo zmes za bombone in skoraj umrl, pa kako je njegov dedek spekel obilico medenjakov, ko se mu je po desetih hčerah vendarle rodil še sin. Veliko zgodb je doma v tej najbolj obiskani zasebni galeriji v Sloveniji, prav vsak razstavljen predmet ima svojo.

"Zelo smo ponosni, otroci so deveta generacija, gre iz roda v rod. Imamo tudi najvišje priznanje v Evropi v svoji stroki in izdelujemo vse, tako kot so nas učili predniki," je povedal Hrabroslav.

Posebni zaradi družinske tradicije

V galeriji se da dobiti prav vse, polne police krasijo biomedenjaki, medene pijače, izdelki iz lecta, energetske sveče, ki jih je oblikoval umetnik Oskar Kogoj, biobomboni. Za katere Hrabroslav pravi, da so prav posebni, saj vsebujejo zelišča, ki jih na Pohorju nabirajo študenti. "Ta bombon je sestavljen iz sedmih vrst zelišč, matičnega mlečka, cvetnega prahu in propolisa," je pojasnil Hrabroslav. Pisane barve dobijo iz rdeče pese, kurkume, okus iz pravih limon, ingverja. Njihovi medenjaki, v nasprotju z nekaterimi trgovinskimi, dejansko vsebujejo med.

Lucijan Perger je dodal: "Danes se veliko govori o oznakah bio, eko, zdravo, mi dejansko temu sledimo že generacije." In ravno zaradi družinske tradicije so posebni.

Njihovi izdelki romali tudi v domove znanih

Z edinstvenimi idejami pa prodirajo na tuje trge, tudi arabske. Po besedah Hrabroslava so njihovi izdelki prisotni v 142 galerijah, muzejih in prodajalnah po vsem svetu. "Najnovejši partner je Južna Koreja, kjer že zelo dobro poznajo naše izdelke," je povedal Lucijan.

Njihovi izdelki krasijo tudi domove znanih ljudi. Donald in Melania Trump sta ob poroki prejela petintrideset kilogramov težko energetsko svečo, podobni sveči pa sta romali tudi v roke dubajskega šejka in Lucianna Pavarotija. Njihove izdelke so dobili tudi Janez Pavel II., Benedikt XVI., dalajlama in Nelson Mandela. Za Garija Kasparova pa so izdelali šah.

Tudi letos jih čaka še nekaj izzivov, med drugim bodo za eno največjih veleblagovnic v Nemčiji izdelali 3 x 5 metrov veliko hišico Janka in Metke. Veseli se je predvsem 2.800 otrok iz berlinskih vrtcev, ki bodo lahko zagrizli vanjo.

Zgolj ročno delo

Vse, do zadnje pikice, kot pravi Lucijan, je narejeno ročno. Boštjan Perger, ki že od 18. leta dela v družinski delavnici, je povedal, da "roke grejo že kar same", ko izdeluje medenjake po 260 let stari recepturi svojih prednikov. "Se pa pozna, da je vse narejeno ročno, da ni nobenega stroja, če bi jih izdeloval stroj, bi bili vsi enaki, tu pa dva nista enaka," je še povedal Boštjan.

Delavnica in galerija sta za vse ideje sicer postali že pretesni, zato snujejo gradnjo edinstvene medene slaščičarne, ki bo, kot pravijo, postala nov turistični biser v Evropi.