Še preden je bila dekoracija končana, se je z dijaki in mentorico srečal predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez. Foto: MMC RTV SLO
Še preden je bila dekoracija končana, se je z dijaki in mentorico srečal predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki med izdelavo dekoracije. Foto: MMC RTV SLO
Umetna jelka je reciklirana iz preteklih let. Foto: MMC RTV SLO

Dijaki programa aranžerski tehnik so pod mentorstvom profesorice Ksenje Sajovic tokrat okrasili tri prostore, odzivi poslancev in obiskovalcev pa so nad videnim zelo pozitivni. Dekoracija, izdelana iz najrazličnejših materialov, od lesa do stiropora, daje vpogled tako v smernice prazničnega krašenja kot tudi motivira srednješolce, kar predstavlja nenehni izziv za njihove mentorje.

"Sodobna šola mora zagotovo delovati tudi zunaj utečenih okvirov učnih programov in zaprtih učilnic. Še zlasti to velja za strokovne module. Dijake moramo postaviti pred konkreten problem, pred neko nalogo, ki jo naroči nekdo zunaj šole. Seveda na začetku potrebujejo precej pomoči, a morajo se soočiti z vsemi fazami dela, od banalnih problemov, kako pripraviti predmete za prevoz, do končnih vizualnih poudarkov," razlaga Sajovčeva.

Še lani so krasili samo "poslansko" smrečico, letos pa so jim zaupali večji projekt oblikovanja dekoracije na treh markantnih lokacijah zgradbe. "Medtem ko je lanska postavitev ponujala konkretna sporočila, je letošnja, ločena v treh prostorih, bolj univerzalna in gre od nepretenciozne, preproste dekoracije do zahtevne, abstraktne govorice prečiščenih likovnih elementov, poudarjenih medsebojnih kontrastov ter podvajanja nosilnega elementa, kot neka simbolna preslikava stanja v državi oziroma družbi na splošno," odgovarja Sajovčeva na vprašanje, kakšna je zasnova letošnje postavitve.

Sodelovanje z "zunanjimi uporabniki" je pri aranžerjih na Srednji trgovski šoli že dolgo stalna praksa. Sajovčeva pravi, da tovrstne izzive pozdravljajo, saj je motivacija za dijake precej večja, če je njihovo delo postavljeno in predstavljeno v javnem prostoru, kot če ga izdelajo samo za oceno.

Izdelki, ki navdušujejo
Nad njihovim delom pa so zadovoljni tudi v državnem zboru. "Izdelki mladih aranžerjev so naleteli na zelo pozitiven odziv tako poslank in poslancev kot tudi zaposlenih in številnih obiskovalcev. Navdušujejo zlasti izvirnost idej, natančnost izdelave in uporaba predvsem ekoloških materialov," odgovarja Karmen Uglešić, vodja Službe za odnose z javnostmi v Državnem zboru.

Glede na to, da so državni zbor in poslanci redno deležni očitkov o "zapravljanju davkoplačevalskega denarja", se zdi tudi zelo varčno, da za praznično dekoracijo ne najemajo dragih poklicnih dekoraterjev, a Uglešićeva zavrača preveliko poudarjanje tega vidika. "Glavni razlog sodelovanja z dijaki ni ekonomski, ker bi sicer zaradi varčevanja uporabili stare okraske, ampak želja, da mladim omogočimo, da svoje izdelke razstavijo v državnem zboru, ki ga zlasti decembra obišče veliko ljudi. Tako se na primer slavnostne seje ob dnevu samostojnosti in enotnosti poleg poslank in poslancev udeležijo celoten političen vrh, predstavniki političnih, družbenih, cerkvenih organizacij, diplomatski zbor ..."

Uglešićeva še pravi, da si zaradi zelo dobrih odzivov na dijaške izdelke želijo tudi dolgoročnejšega sodelovanja z njimi, saj je to koristno in prijetno tako za državni zbor kot za dijake, ki tako pridobivajo koristne izkušnje na konkretnih lokacijah in v enem od najpomembnejših protokolarnih objektov v državi.