Okostje je dobilo novega lastnika. Foto: Reuters
Okostje je dobilo novega lastnika. Foto: Reuters

Okostje tiranozavra, ki so ga poimenovali TRX-293 Trinity, v dolžino meri 11,6 metra, v višino 3,9 metra, sestavljeno pa je iz 293 kosti treh različnih tiranozavrov, ki so jih v ameriških zveznih državah Montana in Wyoming našli med letoma 2008 in 2023.

Največja švicarska dražbena hiša Koller je predvidevala, da bo znesek za edinstveno okostje dosegel od pet do osem milijonov evrov. A najvišja ponudba je na torkovi dražbi znašala 4,9 milijona evrov – kdo jo je ponudil, ni znano. Skupna cena s kupnino in pristojbinami pri Kollerju je bila nato 5,6 milijona evrov, poroča CNN.

V dražbeni hiši so bili nad izkupičkom nekoliko razočarani, sploh zato, ker so poudarili, da so sploh prvič na evropskih tleh ponudili celotno okostje tiranozavra. Več kot polovica kosti je originalnih, preostale pa so replike.

Do zdaj sta dve dražbi okostja tiranozavra potekali le na ameriških tleh. Tiranozavra Sue in Stana, kot so ju poimenovali, so izkopali v ZDA, zanju pa so na dražbah v letih 1997 in 2020 iztržili osem oziroma 31 milijonov evrov.

Najdbe okostij tiranozavrov so zelo redke, je dejal paleontolog Hans Jacob-Siber iz muzeja Aathal Dinosaur Museum v Švici. "Originalna okostja so zelo, zelo redka. Do 70. oziroma 80. let 20. stoletja smo odkrili manj kot ducat okostij teh živali. Večina med njimi je zdaj v ameriških muzejih."