Okostje sestavlja 293 kosti. Foto: Reuters
Okostje sestavlja 293 kosti. Foto: Reuters

Dražba za dragoceno okostje se bo začela 18. aprila, Švicarji pa si od nje obetajo velike denarce. To bo namreč šele tretje okostje tega strašnega izumrlega mesojedca, ki bo na voljo na dražbi, in prvo v Evropi. Dve so do zdaj prodali le na ameriških tleh. Tiranozavra Sue in Stana, kot so ju poimenovali, so izkopali v ZDA, zanju pa so na dražbah v letih 1997 in 2020 iztržili osem oziroma 31 milijonov evrov.

"To okostje smo poimenovali trojica, ker je v resnici sestavljeno iz treh različnih tiranozavrov, vsi so bili najdeni v ZDA," je dejal predstavnik dražbene hiše iz Züricha Cyril Koller. Meni, da si bo okostje zaželel kakšen bogataš, a upa, da bo še kdaj na voljo običajnim ljudem, da si ga ogledajo.

Najdbe okostij tiranozavrov so zelo redke, je dejal paleontolog Hans Jacob-Siber iz muzeja Aathal Dinosaur Museum v Švici. "Originalna okostja so zelo, zelo redka. Do 70. oziroma 80. let 20. stoletja smo odkrili manj kot ducat okostij teh živali. Večina med njimi je zdaj v ameriških muzejih." Prav zato so priložnosti, da se okostje ponudi na dražbi, zelo redke, sodelujoči pa so zanje pripravljeni plačati milijone.