Pri aerial ali
Pri aerial ali "leteči" jogi se izvaja veliko vaj za raztezanje in krepitev mišic. Foto: MMC/Pija Svetec
Hammock - posebna "viseča mreža", ki je značilna za cirkuške akrobate. Foto: MMC/Pija Svetec

Lahko rečemo, da je nekdo, ki se je vpisal na tečaj joge, na odlični poti, da izboljša svoje življenje ...

Mina je edina certificirana učiteljica Unnata joge v Sloveniji. Foto: MMC/Pija Svetec
Hammock je pripomoček, s katerim lahko učenci klasične asane razumejo bolje in jih občutijo globlje. Foto: MMC/Pija Svetec

Menim, da so se ljudje preprosto naveličali kaosa, v katerem delujejo vsak dan in iščejo ravnovesje. Joga nam daje moč, da najdemo mir vedno, tudi ko smo sredi viharja.

"Inverzije so posebna skupina asan, ki vplivajo na vse velike sisteme, kot so krvnožilni, limfni, živčni in endokrini. Inverzije najdemo pri vseh zvrsteh joge, pri aerial jogi je prednost ta, da lahko inverzijo naredimo lažje in brez obremenitve vratnih vretenc. Blago vas objame okoli medenice in hrbtenica se lahko sprosti. Ko ljudje to prvič doživijo, so odzivi neverjetni," je povedala Mina. Foto: MMC/Pija Svetec

Če se zamislimo nad temi koraki, ugotovimo, da je asana, se pravi vadba, le en del joge in da gre v tradicionalnem pomenu za način življenja.

Na koncu ure sledi sproščanje v visečih mrežah. Foto: MMC/Pija Svetec

Duhovno urjenje, pri katerem z dihalnimi vajami, telesnimi položaji in duhovnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost, se je rodilo v Indiji in je staro okoli 5.000 let. Kako in zakaj točno je nastala joga, lahko le ugibamo, saj zapisov o tem praktično ni.

Kakršna koli že je zgodba v ozadju, pa joga vsekakor ni le še ena od oblik rekreacije: "V Indiji je joga kot fizična praksa bistveno pridobila veljavo pred približno stotimi leti in doživela eksplozijo v zadnjih desetih letih na Zahodu. Ne gre za športno panogo, čeprav jo nekateri jemljejo zgolj kot skupek položajev za raztezanje. Z jogo posegamo mnogo globlje v človeka. To je subtilna praksa, ki nam pomaga ne samo pri telesnem zdravju, ampak tudi pri duševnem in čustvenem," je za MMC povedala učiteljica aerial joge Mina Morrgan.

Mina je znanje nabirala vse od Indije do Amerike, obiskovala je tečaje različnih vrst joge, pred štirimi leti pa je po naključju odkrila prav posebno vadbo: "Med potapljaškim dopustom v Španiji sem spoznala aerial jogo. Sprva sem jo dojemala kot zabavo in ne preveč resno obliko joge, vendar je moje prepričanje spremenilo srečanje s šolo, ki se imenuje Unnata."

Bistvo aerial joge je, da se izvaja na različnih pripomočkih, ki visijo s stropa, na primer na trapezih ali hammockih (posebnih visečih mrežah). Gre za zabaven in energičen način vadbe, ki položajem joge daje novo dimenzijo s pomočjo cirkuške akrobatike in fitnesa. "Vsekakor je aerial joga nekaj posebnega in menim, da lahko približa jogo velikemu številu ljudi, tudi takim, ki jih klasična joga ne prepriča. Je tudi izjemno učinkovita in poleg fizičnega napredka omogoča neverjetno lahkotnost," je razložila Morrganova.

Več o jogi pa lahko izveste v spodnjem intervjuju.

Katera je največja zmota o jogi?
Nekateri mislijo, da spimo (smeh) in da ni telesno zahtevna vadba.

Dejali ste, da joga pomaga pri telesnem, duševnem in čustvenem zdravju. Vendar je za to potrebna vztrajnost. Nekateri menijo, da so že z vpisom na tečaj poskrbeli za boljše življenje.
To bi bilo tako, kot da bi nekdo mislil, da je diplomiral že samo s tem, ko se je vpisal na fakulteto. Po drugi strani pa lahko rečemo, da je nekdo, ki se je vpisal na tečaj joge, na odlični poti, da izboljša svoje življenje in s tega stališča je dejansko poskrbel zase. Seveda je za vse velike dosežke treba veliko truda in vztrajnosti.

Joga je verjetno primerna tudi za tiste, ki imajo težave s samonadzorom?
Seveda, saj temelji na usmerjanju pozornosti, diha in giba. Uči nas, kako bolje obvladovati samega sebe skozi globlje spoznavanje in razumevanje nas samih. Uči zmernosti in strpnosti do sebe in drugih. Pomanjkanje samonadzora je posledica izgube stika s seboj in joga nam ravno ta stik vrača.

Je res, da z jogo nabiramo kondicijo in da pomaga pri lepši drži ter oblikovanju telesa?
Redna in pravilna vadba joge lahko bistveno izboljša ne samo držo, ampak vsa neravnovesja, ki se pojavijo v našem telesu. Danes poznamo veliko zvrsti joge, ki se med seboj precej razlikujejo. Nekdo bo rekel, da hodi na jogo, in bo to pomenilo, da izvaja položaje pozorno, počasi in da poleg fizičnih položajev dela tudi dihalne tehnike ter meditira. Nekdo drugi pa bo jogo opisal popolnoma drugače, kot nekaj fizično zelo zahtevnega. Posledično bodo tudi učinki tovrstnih vadb drugačni. Če se vrnemo k vprašanju, bi rekla, da joga izboljša držo, kondicijo in oblikuje telo ne glede na zvrst, ki jo izberete. Glede hujšanja pa ... Čeprav je zdaj zelo priljubljeno in nekatere joge to obljubljajo, bi rekla, da je malo verjetno, vsaj v neposrednem smislu. Posredno pa vsekakor lahko pomaga, saj je velikokrat čezmerna telesna teža simptom nečesa drugega, na primer stresa, in ljudje bolj kot kardiovadbe in diete potrebujejo stik z lastnim dihom in umirjen um.

Omenili ste, da obstaja več vrst joge. Pri vas izvajate tudi jogo v ogrevanem prostoru.
Joga v ogrevanem prostoru pripomore k večji odzivnosti naših mišičnih tkiv. Primerna je predvsem za nekoga, ki išče raztezanje in je ljubitelj vročine. Tudi ta joga ima zelo blagodejen vpliv na naše telo in počutje, poleg tega pa infratoplota, s katero ogrevamo prostor, še dodatno blagodejno vpliva na vezna tkiva. Lahko rečemo, da združi pozitivne učinke joge z učinki infrasavne.

Kaj pa aerial joga? Kakšna je povezava s klasično jogo?
Aerial joga je generičen termin, pod katerim se skrivajo različne vadbe in pristopi. Če iščemo povezavo s klasično jogo, moramo govoriti o Unnati, to je sistem, ki ga je izumila Michelle Dortignac. Michelle je v hammocku videla pripomoček, s katerim lahko razumemo klasične asane bolje in jih občutimo globlje. Hammock uporablja na svojevrsten način in z njim popravlja nekatere najpogostejše napake v drži. Unnata uporablja hammock v duhu klasične joge – ne samo, ker kombinira jogo na tleh z jogo na blagu, ampak ker je usmerjena navznoter, ker združuje vse plasti človeka.

So vaje pri aerial jogi lahko nevarne?
Katera koli vadba lahko vodi v poškodbe, če jo izvajamo narobe in brez strokovnega vodenja. Aerial joga ni nobena izjema glede tega, ampak ni pa sama po sebi nevarna.

Kako torej izbrati pravo jogo za sebe?
Tako kot na vseh področjih, je tudi tukaj veliko ponudbe. Mislim, da je najbolje, da vsak poskusi nekaj različnih pristopov in učiteljev. Ko boste našli, kar potrebujete, boste vedeli, potem pa je vse stvar discipline in vztrajnosti. Mislim, da je vsaka vadba joge lahko koristna, ne glede na to ali govorimo o klasičnem celostnem pristopu ali o bolj telesni praksi. Pomembno je, da najdete dobrega učitelja in da vedno poslušate svoje telo. Nikoli ne smemo pozabiti, da jogo delamo zato, da bi svoje telo in življenje izboljšali in ne da bi se dokazovali ali celo poškodovali.

Se strinjate, da je joga na splošno postala med ljudmi zelo priljubljena?
Da, za jogo se odloča več in več ljudi. Menim, da so se ljudje preprosto naveličali kaosa, v katerem delujejo vsak dan in iščejo ravnovesje. Joga nam daje moč, da najdemo mir vedno, tudi ko smo sredi viharja.

Nekateri se vseeno odločijo za jogo le zato, ker je 'in'?
Kateri vzgibi pripeljejo ljudi na vadbo, ne igra vloge. Pomembno je, da si ljudje vzamejo čas za sebe, da si prisluhnejo in se sprostijo. Pravzaprav so ravno ti ljudje tisti, ki lahko doživijo največjo preobrazbo.

Zakaj menite, da joga bolj pritegne ženske kot moške?
Trenutno je več žensk kot moških, ampak število moških vztrajno narašča na Zahodu. Zanimivo bi bilo poznati točne podatke. Moški včasih potožijo, da joga ni zanje, saj niso dovolj gibčni. Ironija je v tem, da ravno ljudje, ki so manj gibčni, najbolj potrebujejo tako vrsto vadbe. Enako je z drugim zelo pogostim argumentom, da nimajo dovolj potrpljenja, kar pogosto pravijo tudi ženske. Vendar ravno to, v čemer smo najšibkejši, lahko z jogo izboljšamo in postanemo močnejši.

Cilj joge je torej, da postanemo boljši ljudje?
Mogoče lahko rečemo, da je cilj joge razumevanje sebe, drugih in življenja v vseh njegovih oblikah do te meje, da postanemo eno.

Kako pa bi opisali jogijski način življenja?
Če želimo razumeti jogo v celoti, se je treba vrniti na V Joga sutre, najstarejše in najpomembnejše besedilo za razumevanje joge. Obstaja osem korakov joge:

1. Yamas so moralne omejitve in tukaj najdemo nenasilnost, resnicoljubnost, poštenost, zmernost, zanesljivost.
2. Niyamas je drugi korak, kjer najdemo čistočo, hvaležnost, samo disciplino, učenje, predanost.
3. Asana so fizični položaji, ki jih vadimo.
4. Pranayama so dihalne tehnike in usmerjanje diha.
5. Pratyahara je obračanje pozornosti navznoter.
6. Dharana je usmerjenost misli, fokus.
7. Dhyana je meditacija.
8. Samadhi pomeni končni cilj, razsvetljenje.

Če se zamislimo nad temi koraki, ugotovimo, da je asana, se pravi vadba, le en del joge in da gre v tradicionalnem pomenu za način življenja.

Lahko rečemo, da je nekdo, ki se je vpisal na tečaj joge, na odlični poti, da izboljša svoje življenje ...

Menim, da so se ljudje preprosto naveličali kaosa, v katerem delujejo vsak dan in iščejo ravnovesje. Joga nam daje moč, da najdemo mir vedno, tudi ko smo sredi viharja.

Če se zamislimo nad temi koraki, ugotovimo, da je asana, se pravi vadba, le en del joge in da gre v tradicionalnem pomenu za način življenja.