Skakalci v vodo so navdušili obiskovalce. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Skakalci v vodo so navdušili obiskovalce. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Skoki z mosta v Kanalu

Prireditve pod skupnim imenom Skoki z mosta Kanal 2016, katerih častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, so se začele že v petek z odprtjem plezalne stene v Ajbi in proslavo ob 60-letnici delovanja. Dogajanje se je v soboto nadaljevalo z večernim koncertom, vrhunec pa je doseglo danes.

V dopoldanskem času so se v Kanalu zbrali starodobniki, potekala je tekaška prireditev, mladi pa so se na delavnici pripravljali na skoke v vodo z manjše skakalnice.

Osrednji dogodek so bili tudi letos tradicionalni skoki s 17-metrskega mostu. Udeležil se jih je tudi 78-letni Pino Auber iz Trsta ter skakalci iz Srbije, Nemčije in Velike Britanije.

Varnost ostaja najpomembnejša
"Že pred samim začetkom tekmovanja sta dva potapljača pregledala rečno dno in samo gladino vode, da ne bi bili kje kakšni ostanki naplavin," je za TV Slovenija dejal predstavnik Gasilske zveze Nova Gorica.

"Pri nas smo vedno poskrbeli za varnost," pa je poudarila predsednica turističnega društva Vanja Cotič. "V vodi je en reševalec iz vode in en potapljač, prav tako pa sta na čolnu v vodi reševalec iz vode in potapljač. Ob strugi reke Soče je še reševalno vozilo z zdravniško ekipo, ki jo sestavljata zdravnik in medicinski tehnik," je dodala Cotičeva. Da je za varnost vedno dobro poskrbljeno, priča tudi podatek, da v 25 letih v sklopu prireditve ni bilo niti ene same nesreče.

Pomembno je tudi, da tekmovalec dobro oceni svoje zmožnosti. Organizatorji so jih v preteklosti nekaj celo že zavrnili in jim niso dovolili tekmovati. "Če ugotovimo, da skakalec ni dovolj dobro pripravljen, da je mogoče v kakšnem posebnem stanju, potem se je že zgodilo, da mu nismo dovolili nastopiti, čeprav se je izredno razburjal, ampak mi si tega ne moremo privoščiti," je za TV Slovenija poudarila Cotičeva.

Letošnja prireditev je bila posvečena Andreju Beucu, ki se je pred kratkim ponesrečil pri skoku v reko Drino. "Skakali smo že včeraj, saj smo imeli na Mostu na Soči tekmovanje. Prvi skok je bil zagotovo najtežji, težko pa je bilo tudi danes, saj smo bili vsi njegovi prijatelji. Skakali smo zanj, v zraku pa je bilo tudi več adrenalina kot po navadi," je dejal eden izmed udeležencev, Jernej Klinar, ki v vodo skače že 13 let.

Skoki z mosta v Kanalu