Emma Mitchell, Laura Penhaul, Natalia Cohen in Meg Dyos so v Avstraliji zmagoslavno dvignile roke. Foto: EPA
Emma Mitchell, Laura Penhaul, Natalia Cohen in Meg Dyos so v Avstraliji zmagoslavno dvignile roke. Foto: EPA

Emma Mitchell, Laura Penhaul, Natalia Cohen in Meg Dyos so aprila lani krenile iz San Francisca in se napotile čez Tihe ocean.

Veslale so in veslale, mimo Havajev in Samoe, ter po devetih mesecih, ki so jih preživele na morju, dosegle drug konec največje vodne površine na svetu. Tihi ocean, znan tudi kot Pacifiški ocean ali Pacifik, namreč s 179,7 milijoni kvadratnih kilometrov pokriva kar tretjino površine Zemlje.

V devetmetrskem čolnu, ki so ga poimenovale Doris, so premagale kar 15.700 kilometrov dolgo pot, gnala pa jih je želja, da bi postale prva štiričlanska posadka v izključno ženski sestavi, ki je preveslala največji svetovni ocean.

In njihova bilanca, kot so jo povzele same: "257 dni na morju, 6.200 ur veslanja, več kot 1.000 osiromašenih obrokov, več kot 7.700 litrov popite vode, 12 velikih tub kreme za zaščito pred soncem ter sončni vzhodi in zahodi, zvezdnate noči, nalivi, nevihte, morska bolezen, rojstni dnevi, božič, novo leto, solze, smeh, objemi in vezi, za vedno stkane med nami."