Letos se je za novoletni skok v morje opogumilo kar 100 udeležencev več kot lani. Foto: BoBo
Letos se je za novoletni skok v morje opogumilo kar 100 udeležencev več kot lani. Foto: BoBo
skoki v morje
Udeleženci se pogosto odločijo tudi za najrazličnejše kostume. Foto: BoBo
Novoletni skok v morje

Organizatorji so našteli udeležence iz približno desetih držav, tudi letos pa so prevladovali Slovenci. Glede na število predprijavljenih in večji poudarek na promociji so na neki način tudi pričakovali, da bo letos padel rekord. K velikemu številu udeležencev je prispevalo tudi sončno vreme in in višje temperature - temperatura morja in zraka je za čas skokov kazala približno 13 stopinj Celzija.

Najstarejši letošnji udeleženec je bil 80-letni zdravnik iz Škofje Loke, najmlajši pa je bil 5-letni domačin. Kot je opisal Nino Cokan iz Športnega društva Slovenc, je v primerjavi z novoletnimi skoki v morje tudi osvojitev Triglava mačji kašelj. "Za ta dogodek moraš imeti posebno energijo, voljo, željo."

Delno se je sesedel eden izmed pomolov
Veliko gledalcev, ki so jih na plažo zvabile prijetne temperature, je prispevalo k temu, da se je eden izmed pomolov delno sesedel, a k sreči večjih težav ni povzročil. "Število gledalcev je vsako leto večje. Gledalci včasih upoštevajo navodila, včasih ne. Vedno so bili na pomolu gledalci in letos jih je bilo očitno veliko več," je dejal Cokan.

Dodaja, da so za varnost udeležencev naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. Pri roki so bile ves čas potapljaške ekipe, zdravstvena reševalna služba in veliko rediteljev. Prav tako so se letos izognili tudi težavam zaradi posledic uživanja alkohola.

Naslednje leto bodo zaradi višje kakovosti prireditve uvedli predprijave, ki bodo cenovno ugodnejše kot prijava na dan dogodka ter zgornje število udeležencev - ko bo zgornja meja dosežena, prijava na dogodek več ne bo mogoča.

Prireditev z dobrodelno noto
Letošnja prijavnina je bila pet evrov, od katerih bodo po en evro donirali za slepe in slabovidne. Skakalci so s plačilom prijavnine dobili diplomo in kupon, s katerim so prejeli še kozarec penine.

Praznično tradicijo so nadaljevali tudi na Velenjskem jezeru, kjer so potapljači Društva za podvodne dejavnosti Jezero Velenje organizirali že 22. novoletni potop, najpogumnejši v Celju pa so skočili v Savinjo, ki ima zgolj dobro stopinjo Celzija.

Novoletni skok v morje