Vzpon francoskega človeka pajka. Foto: Reuters
Vzpon francoskega človeka pajka. Foto: Reuters

Alain Robert se je v soboto povzpel na 48-nadstropno zgradbo in na višini 187 metrov zmagoslavno dvignil roke.

"Ljudem želim poslati sporočilo, da biti 60 let ni nič. Še vedno se lahko ukvarjaš s športom, si dejaven, počneš čudovite stvari," je povedal plezalec, ki se je že pred leti odločil, da bo pri 60 letih opravil ta podvig, saj prav dopolnjenih 60 let v Franciji simbolizira upokojitveno starost.

Plezalec je za podvig izbral zgradbo energetskega giganta TotalEnergies, na katero se je povzpel že večkrat. S svojimi vzponi skuša ozaveščati o nujnosti ukrepanja proti podnebnim spremembam.

Francoski Spiderman je začel plezati leta 1975, ko je treniral na pečinah pri rojstnem kraju Valence na jugu Francije. Leta 1977 je začel športno soloplezanje in kmalu postal vrhunski plezalec.

Brez varovanja

Odtlej je preplezal več kot 150 visokih zgradb po vsem svetu, vključno z dubajsko Burdž Kalifo, najvišjo zgradbo na svetu, ter Eifflov stolp in most Golden Gate v San Franciscu. Pogosto je plezal brez dovoljenja in je bil večkrat aretiran. Pleza brez varovanja, le z golimi rokami, parom plezalnih čevljev in vrečko magnezija v prahu.