Gina Lollobrigida je bila v zadnjem času v medijih predvsem zaradi družinskih zdrah. Foto: EPA
Gina Lollobrigida je bila v zadnjem času v medijih predvsem zaradi družinskih zdrah. Foto: EPA

Kandidirala bo na listi evroskeptične Suverene in ljudske stranke (ISP), kot glavni razlog za svojo odločitev pa navedla, da "ima dovolj politikov, ki se ves čas prepirajo", piše Guardian.

ISP je novo politično zavezništvo, ki nasprotuje strankam okoli dozdajšnjega premierja Maria Draghija. Nasprotujejo pošiljanju orožja v Ukrajino in "agresivnemu oboroževanju" na obeh straneh Atlantskega oceana.

Lollobrigida, ki je julija dopolnila častitljivih 95 let, je v pogovoru za časopis Corriere della Sera ob tem dejala, da jo navdihuje Mahatma Gandi, ki je bil velik nasprotnik nasilja, in da je bila sama dobra prijateljica prve indijske premierke Indire Gandi. "Srečali sva se vedno, ko je prišla v Rim. Bila je res izjemna ženska," je dejala.

Kljub visoki starosti želi ostati dejavna, energijo pa porabiti za "pomembne stvari, kot je država".

Gina Lollobrigida z razkošnim nakitom, vrednim milijon dolarjev, na fotografiranju v Rimu leta 1966. Foto: AP
Gina Lollobrigida z razkošnim nakitom, vrednim milijon dolarjev, na fotografiranju v Rimu leta 1966. Foto: AP

Italijani se bodo na parlamentarne volitve odpravili 25. septembra, stranke pa morajo kandidatne liste prijaviti do 22. avgusta. Glede na javnomnenjske ankete ima največ možnosti za zmago desnosredinsko zavezništvo, ki mu pripadajo Bratje Italije, Liga in Naprej Italija.

To sicer ne bo prvi poskus vstopa Gine Lollobrigide na politični parket. Že leta 1999 je na volitvah v Evropski parlament kandidirala na listi Demokratske stranke, ki jo je vodil ugledni Romano Prodi.

Boj s sinom zaradi denarja

Sicer pa se v zadnjih letih največkrat pojavi v medijih zaradi sodnega boja s svojim sinom, ki je dosegel, da je njegova mati zaradi svojega duševnega stanja dobila finančnega skrbnika. Sin Andrea Milko mlajši se je sicer rodil v njenem zakonu s slovenskim zdravnikom Milkom Škoficem.

Uspešna doma in čez lužo

Gina Lollobrigida sodi med največje zvezdnice iz t. i. zlate dobre Hollywooda in med največje dive italijanskega filma. Svojo prvo večjo filmsko vlogo je dobila leta 1948 v filmu Follie per l'opera. To je bil začetek sijajne kariere, v kateri je sodelovala s številnimi hollywoodskimi velikani; od Humphreyja Bogarta do Marcella Mastroiannija, Seana Conneryja, Aleca Guinnessa, Burta Lancastra in Rocka Hudsona.
Igrala je tudi ob Anthonyju Quinnu v Notredamskem zvonarju (1956). Med njene velike uspešnice sodita med drugim filma Fanfan la tulipe in Les belles de nuit iz leta 1952.