Ne ravno običajen kamen. Foto: AP
Ne ravno običajen kamen. Foto: AP

Pred dnevi so stanovalci hiše v ameriškem mestu Hopewell Township (zvezna država New Jersey) v sobi našli nenavaden kamen, velik okoli 10 x 15 cm in težek približno en kilogram. Najprej so pomislili, da so bili na delu vandali, a ker je bil kamen na otip topel, so teorijo hitro opustili. Natančnejši pregled je pokazal, da je predmet, podoben železnemu priletel naravnost skozi streho in treščil na tla, se odbil po prostoru in na koncu končal v kotu sobe, kjer so ga lastniki našli v ponedeljek okoli 12.30.

Poklicali so pristojne, ki so že v sredo namignili presenetljivo novico: da je predmet meteorit. Kot je za AP razkrila lastnica hiše Suzy Kop, so bili kar malo šokirani, ko so na njihov dom prihiteli strokovnjaki, oblečeni v zaščitne obleke, in najprej preverili raven radioaktivnosti v hiši (ta je bila običajna), nato pa predmet skrbno pregledali in ga odnesli v laboratorij na dodatne preiskave. Padec predmeta iz vesolja sicer ni povzročil večje škode na objektu, je dodala.

Meteorit je za sabo pustil
Meteorit je za sabo pustil "sled" tudi v parketu. Foto: AP

V četrtek so nato s kolidža New Jersey, kjer so kamen pregledali znanstveniki, sporočili, da gre v resnici za meteorit oz., natančneje, hondrit. "Da smo dobili priložnost pregledati meteorit, je bila zame, za druge profesorje in za moje študente izjemna in vznemirljiva priložnost," je dejal Nathan Magee, vodja oddelka za fiziko na omenjenem kolidžu. "Še bolj pa smo vznemirjeni, ker smo lahko potrdili, da gre za pravi hondrit, v odličnem stanju in eden zelo redkih takšnih predmetov, ki jih je dokumentirala znanost," je dodal. Pri analizi je sicer skupini pomagal upokojeni ameriški strokovnjak za meteorite Jerry Delaney.

Padci meteoritov na Zemljo sicer niso nekaj neobičajnega. Kot pravijo poznavalci, se zgodijo vsakih nekaj dni, a verjetno se ne zgodi ravno pogosto, da bi meteorit priletel naravnost v hišo. Večina meteoritov je vrste hondrit (okoli 80 odstotkov), ki so nastali iz prahu in manjših zrn, ki so obstajala že med nastajanjem Osončja ob formaciji asteroidov (in pred planeti). Razdeljeni so glede na sestavo, pri čemer je navadnih največ, obstajajo pa še ogljikovi, enstatitni in drugi. Strokovnjaki so za zdaj povedali le, da je padli meteorit "zelo redek hondrit", a natančneje niso razkrili, katere vrste je.

Gre sicer že za drugi podoben dogodek v slabem mesecu dni. Konec aprila je namreč meteorit priletel na hišo v nemškem mestu Elmshorn (zvezna dežela Schleswig-Holstein), a ker je bil manjši, je zgolj "potolkel" nekaj strešnikov, je 28. aprila poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Foto: AP
Foto: AP