Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Meteor je v Zemljino ozračje vstopil ob 2.10 po srednjeevropskem času. Viden je bil v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem in tudi v Sloveniji.

Raziskovalci astronomskega inštituta češke akademije znanosti so s pomočjo fotografskih in videoposnetkov 17 postaj evropske mreže za opazovanje meteorjev ne le natančno opisali pot meteorja, temveč so pridobili tudi podatke o njegovi sestavi.

Ugotovili so, da je šlo za kamniti meteor, težak približno 120 kilogramov, ki je po prihodu v Zemljino ozračje zasijal približno 90 kilometrov nad mestom Zanitzen na avstrijskem Štajerskem. Takrat se je gibal s hitrostjo 18 kilometrov na sekundo in letel v smeri proti jugu. Skupno je sijal približno pet sekund in pol, na razdalji 83 kilometrov od tal.

Čeprav je večina meteorja zgorela v ozračju, pa češki astronomi domnevajo, da je tudi tla doseglo razmeroma veliko materiala. Območje, kjer naj bi bil, so zamejili na ozek pas med vasjo Eis v občini Ruden in krajem Draurain na avstrijskem Koroškem, le okoli 15 minut vožnje od slovenske meje.

Ker v Avstriji ne obstaja zakon, ki bi urejal odkrivanje delov nebesnih teles, se Ludovic Ferriere iz Naravoslovnega muzeja na Dunaju (NHM) boji, da bodo kosi namesto v muzeju končali v rokah zasebnih zbiralcev. Zato je javnost že zaprosil za pomoč pri iskanju kot tudi za informacije in fotografije meteoritskih najdb.