Posnetek meteorita, ki ga je ujela ena od kamer. Foto: Twitter/astronewth
Posnetek meteorita, ki ga je ujela ena od kamer. Foto: Twitter/astronewth

Strokovnjaki z Norveške meteoritske mreže so sporočili, da je bil meteorit s prostim očesom viden vsaj pet sekund, nebo pa je razsvetlil okoli ene zjutraj po lokalnem času. Potoval je s hitrostjo približno 16,3 kilometra na sekundo oziroma 58.680 kilometrov na uro. Meteorit je bil sicer viden tudi ponekod na Švedskem. Z norveške policije so sporočili, da so ob tem prejeli številne klice, ni pa poročil o poškodbah ali škodi, ki bi nastala ob padcu meteorita na Zemljo.

Norveški astronom Vegard Rekaa je za BBC povedal, da je bila ob padcu meteorita budna njegova žena, ki je najprej slišala "tresenje v zraku", nato pa eksplozijo. Domnevala je, da je blizu hiše padlo nekaj težkega. Na območje, kjer naj bi padel meteorit, so poslali skupino strokovnjakov, je dodal Rekaa, ki je bil navdušen nad posnetki, ki jih kamere ujamejo zelo redko.

Po prvih ocenah so meteorit oziroma njegovi deli na Zemljo padli v gozdnatem predelu Finnemarka, približno 60 kilometrov zahodno od norveške prestolnice Oslo. Rekaa je povedal, da je o "veliki eksploziji" tik nad njihovimi glavami poročala tudi skupina tabornikov. Ena od udeleženk tabora je povedala, da je na nebu nedaleč stran videla ognjeno kroglo, vendar je sprva mislila, da gre za trik drugih tabornikov.

Natančna velikost meteorita za zdaj ni znana. Prve analize kažejo, da meteorit najverjetneje tehta vsaj 10 kilogramov, morda pa tudi več deset kilogramov. Čeprav ne gre za posebej velik primer, je meteorit poseben, ker je njegov padec slišalo ali videlo toliko ljudi, je ob tem dejal Rekaa. Med pričami je bil tudi njegov kolega iz norveške meteoritske mreže Morten Bilet.

Kot je Bilet povedal za tiskovno agencijo Reuters, je meteorit verjetno zadel asteroidni pas našega sončnega sistema, ko je potoval med Marsom in Jupitrom. Bilet je dogodek opisal kot "strašljiv", a ne posebej nevaren. Takšni padci meteoritov so sicer redki, še redkeje pa padejo na poseljene predele in pri tem povzročijo poškodbe in materialno škodo. Eden takšnih dogodkov se je zgodil leta 2013, ko je meteorit ob padcu na območju ruskega Urala povzročil veliko škodo in poškodoval najmanj 1600 ljudi.