"Dokazne" stopinje v snegu. Foto: Reuters

Jeti naj bi bila velika bela snežna žival, podobna opici ali človeku. Živela naj bi v odročnih področjih himalajskih gora in je del mitologije tamkajšnjih prebivalcev. Znanstveniki po večini menijo, da je jeti mit.

Indijska vojska je v tvitu, ki ga spremljajo "dokazne" fotografije, sporočila, da je blizu tabora pri gori Makalu 9. aprila odkrila 81 x 38 centimetrov velike stopinje.

"Prvič je ekspedicijska gorska ekipa indijske vojske opazila skrivnostne stopinje mitične pošasti jetija," so zapisali na Twitterju.

Makalu, na meji med Nepalom in Kitajsko, je z 8481 metri ena najvišjih gora na svetu, dviga pa se blizu doline Makalu-Barun, odročne divjine, ki so jo raziskovalci že prečesavali v upanju, da bi odkrili jetija.

"Velikost dinozavra"

Daniel C. Taylor, ki je obsežno raziskoval območje Makalu-Barun in napisal knjigo o misteriju jetija, je dejal, da stopinje najverjetneje pripadajo medvedu.

"Če je to stopinja živali, je ta žival dinozavrske velikosti," je povedal za Reuters, ob tem pa dodal, da bi bile potrebne večkratne meritve stopinj, da bi ugotovili njihov izvor. "Treba bi bilo res potrditi te meritve velikosti stopinj, ker zagotovo v dolini Barun ne živijo dinozavri, to lahko rečem."

Zgodbe o divji kosmati pošasti, ki hlača po Himalaji, burijo domišljijo alpinistov, ki obiskujejo Nepal, že vse od 20. let prejšnjega stoletja in privabijo številne, vključno z Edmundom Hillaryjem, prvim človekom na vrhu Everesta, ki se odpravijo iskat to mitično bitje.

Številne zgodbice

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Leta 2008 so japonski alpinisti, ki so se vračali z gore v zahodnem Nepalu, sporočili, da so videli velike stopinje, za katere so menili, da bi lahko pripadale jetiju. Niso pa opazili same pošasti, čeprav so s seboj nosili fotoaparat s teleobjektivom, videokamero in teleskop.

Kljub vsem zgodbicam pa znanstveniki do zdaj niso odkrili kaj dosti dokazov, da bi jeti dejansko obstajal.

Leta 2017 je skupina mednarodnih raziskovalcev preučila številne domnevne jetijeve vzorce, zbrane po celotni Himalaji, in sklenila, da sledi pripadajo medvedom.

Leta 2008 sta dva moška v ZDA dejala, da sta našla ostanke polčloveka in polopice, za katere pa se je nazadnje ugotovilo, da gre v resnici za gumijasti kostum gorile.