Slovenski srednješolci so se odlično odrezali na letošnji 61. mednarodni matematični olimpijadi (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Slovenski srednješolci so se odlično odrezali na letošnji 61. mednarodni matematični olimpijadi (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Dijak I. gimnazije v Celju je med 616 tekmovalci osvojil 22. mesto, kar je po pojasnilih Gregorja Dolinarja iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije izjemen uspeh, sploh za tako majhno državo, kot je Slovenija. Kot je ponazoril, ima Kitajska z več kot milijardo prebivalcev bistveno večji bazen, iz katerega lahko črpa perspektivne mlade. Tudi zato je Horjakov uspeh še toliko pomembnejši, je prepričan Dolinar.

Prva slovenska zlata medalja na mednarodni matematični olimpijadi

Kot je povedal Horjak za Radio Prvi, so občutki po zgodovinskem uspehu "res zelo dobri, saj je to nekaj, kar mu zelo veliko pomeni, na to se je pripravljal pet let". Raven na tekmovanju je višja, kot so navajeni v srednji šoli: "Z osnovnim srednješolskim znanjem se naloge res težko rešijo, tako da je treba poznati malo več teorije, moraš biti zelo natreniran, da določene stvari obvladaš."

Slovenski uspeh sta dopolnila Lovro Drofenik, prav tako s I. gimnazije v Celju, ki je osvojil srebrno medaljo, in Job Petrovčič z Gimnazije Vič z bronasto medaljo. Preostali člani ekipe Tevž Lotrič, Jan Genc in Jaka Vrhovnik so prejeli pohvalo.

Sklepna prireditev s podelitvijo medalj bo s prenosom prek spleta potekala danes.

Tekmovanje je zaradi pandemije letos potekalo na daljavo. Tekmovalci so pod nadzorom mednarodnih opazovalcev 21. in 22. septembra reševali naloge v svojih državah. Slovensko ekipo sta spremljala Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Olimpijade v znanju potekajo vsako leto, matematična je najstarejša in najprestižnejša, na njej sodeluje okoli 100 držav, je še pojasnil Dolinar. Vsako leto na omenjeni olimpijadi sodeluje tudi slovenska ekipa s šestimi tekmovalci.

Skupno je slovenska ekipa osvojila največ točk do zdaj in se uvrstila na 40. mesto med 105 državami. Zmaga je pripadla Kitajski, drugo mesto Rusiji, tretje pa Združenim državam Amerike.

Slovenija na Mednarodni matematični olimpijadi osvojila zlato