"Srečali sva se, ker sva premierki," je povedala 37-letna finska premierka Sanna Marin na skupni tiskovni konferenci v Aucklandu, potem ko je eden od novinarjev pripomnil, da nekateri ljudje menijo, da sta se sešli zgolj zato, ker sta istega spola in podobne starosti.

"Sprašujem se, ali je kdo kadar koli vprašal Baracka Obamo in Johna Keyja, ali sta se srečala, ker sta podobne starosti," je bila pikra 42-letna Ardern.

"Seveda imamo višji delež moških v politiki – to je realnost –, ampak če se dve ženski srečata, to ni zaradi njunega spola."

Novozelandska premierka je še dodala, da sta obe osredotočeni na odgovornost, ki jo imata kot voditeljici do žensk v državah, ki "se spopadajo z obupnimi okoliščinami, kjer se najosnovnejše človekove pravice zatirajo in kršijo".

Jacinda Ardern je kot "dober primer" države s takimi okoliščinami navedla Iran.

Obisk Nove Zelandije "osebna želja" Sanne Marin

Marin je dejala, da si obe želita skupaj se bojevati za enakopravnost, "da bi vsako dekle in ženska po vsem svetu imela enake pravice in enake priložnosti kot moški".

Sanna Marin je na Novi Zelandiji na svojem prvem uradnem obisku, je pa to tudi prvič, da bi kakšen finski voditelj obiskal to državo.

Po jutranjem dvostranskem srečanju sta voditeljici potrdili tople odnose med Novo Zelandijo in Finsko ter zavezanost krepitvi trgovskih priložnosti, spopadanju s podnebnimi spremembami in poglabljanjem vezi.

"Najini državi sta usklajeni glede cele vrste pomembnih zadev – delimo si močno zavezanost demokratičnim vrednotam kot temelj odprte, strpne, odporne in enakopravne družbe ter multilateralnost in red na temelju pravil, ki od leta 1945 zagotavljajo svetovni mir in blagostanje," je povedala Ardern.

"Z rusko invazijo v Ukrajini je ta red vse bolj ogrožen. In ta konflikt je dobesedno na pragu Finske. Cenila sem premierkin pronicljivi vpogled v vojno in – jasno – dolgotrajne posledice, ki bi jih lahko imela na Evropo in svetovno varnost."

Marin pa je še dodala, da je bil obisk Nove Zelandije njena "osebna želja" in da upa, da bo njen obisk državi, "ki imata že tako odlične odnose", še zbližal.