Jill Biden s Champom. Foto: Reuters
Jill Biden s Champom. Foto: Reuters

"S težkim srcem sporočava, da je najin ljubljeni nemški ovčar Champ mirno preminil doma. Bil je najin zvesti spremljevalec zadnjih 13 let in celotna družina Biden ga je oboževala," sta zapisala v izjavi.

"Tudi ko je Champ v zadnjih mesecih izgubljal svojo moč, je vedno skočil pokonci, ko sva vstopila v sobo, mahal s svojim repkom in se podrgnil ob naju. Kjer koli sva bila, je hotel biti tudi on, in vse je bilo takoj bolje, kadar je bil z nama on."

Bidnova sta se tudi spomnila nekaj najsrečnejših trenutkov, ki jih je družina delila s Champom. "Ničesar ni imel raje, kot da se je ob koncu dneva spodvil ob najinih nogah pred ognjiščem. Pridružil se nama je tudi kot uteha pri sestankih, ali pa se je sončil na vrtu Bele hiše," je zapisal prvi par ZDA.

"V najinih najbolj radostnih trenutkih – in v najtežjih, najbolj žalostnih dnevih, tam je bil ob naju, s posluhom za vsako najino nespregovorjeno občutje. Ljubiva najinega sladkega, pridnega fanta in ga bova za vedno pogrešala."

Težave z Majorjem

Bidnova imata še Majorja, a jima najdenček povzroča precej več preglavic. Foto: Reuters
Bidnova imata še Majorja, a jima najdenček povzroča precej več preglavic. Foto: Reuters

Sožalje ob Champovi smrti je izrekla tudi nekdanja prva dama Michelle Obama. "Champ je bil tako priden in dobro se zavedava, koliko je pomenil vajini družini. Z Barackom pošiljava vso najino ljubezen," je zapisala na Twitterju.

Ob selitvi v Belo hišo januarja letos sta zakonca Biden s seboj pripeljala tudi svoja dva štirinožna ljubljenčka, Champa in precej mlajšega in neukročenega Majorja. To je tudi prvič, da v Beli hiši biva pes iz zavetišča, kjer sta Bidnova dobila Majorja.

A Major se ni najbolj izkazal in je kar dvakrat ugriznil enega od članov osebja, zato so ga poslali na ponovno šolanje v Delaware, kjer imata zakonca Biden svoj dom.

"Champ je star, 14 let mu je, in je bil izredno dobro natreniran in zdaj misli, da je tajna služba," je povedal nedavno Biden v intervjuju za revijo People. "Ampak Major, ki je mali veliki pes, je star poldrugo leto in edino pravilo, ki ga ima Jill zanj, je, naj ne skače na pohištvo, česar se tudi drži."