Čeprav je bil sam priden, je moral tudi Champ zapustiti prestolnico. Foto: EPA
Čeprav je bil sam priden, je moral tudi Champ zapustiti prestolnico. Foto: EPA

Manj kot teden dni po januarski selitvi ameriškega predsedniškega para v Washington, sta za Bidnovima tja prišla tudi Champ in Major. Champ je star že 13 let, Majorja pa sta Joe in Jill posvojila v pasjem zavetišču.

Triletni kuža pa se na življenje med množico ljudi nikakor ni in ni prilagodil. Kot poročajo ameriški mediji, je ves čas skakal, lajal in renčal na osebje Bele hiše in agente tajne službe, kaplja čez rob pa je bila, ko je enega izmed varnostnikov nazadnje celo ugriznil.

Zakoncema Biden zato ni preostalo nič drugega, kot da ga pošljeta nazaj na družinsko posestvo v zvezni državi Delaware.

Prva dama ZDA je že prejšni mesec priznala, da se kosmatinca s težavo privajata na novo življenje. "Imamo enega zelo starega psa in enega zelo mladega, na vse kriplje se trudim, da bi se udomačila tukaj. Uporabljati morata dvigalo, ki ga nista vajena, in ko gresta na trato pred Belo hišo, vanju gleda kopica ljudi, težko je," je priznala v pogovorni oddaji The Kelly Clarkson Show.

Od ponija do rakuna

Bela hiša ima sicer dolgo zgodovino hišnih ljubljenčkov, Bidnov predhodnik Donald Trump je bil prvi predsednik po več kot 100 letih, ki ni imel psa.

Major je bil prvi predsedniški pes iz zavetišča, čeprav je imel tudi Lyndon B. Johnson rešenega štirinožca. Terierja je na zahvalni dan leta 1966 na bencinski črpalki našla njegova hčerka Luci in predsedniška družina ga je nazadnje obdržala.

Johnson je nato Kennedyjevi hčerki Caroline podaril ponija, predsednik Hoover je imel oposuma, žena Calvina Coolidgea je imela rakuna, Bill Clinton pa mačka Socksa.