Letos se lahko pohvalijo kar z 842 novimi izdajami. Foto: EPA
Letos se lahko pohvalijo kar z 842 novimi izdajami. Foto: EPA

Božična poplava knjig se je začela ob koncu druge svetovne vojne, ko je bil uvoz v takrat revno Islandijo zelo omejen. Papir je kljub temu ostal dostopen, knjige pa so tako postale najbolj priljubljeno božično darilo.

Islandci si na božični večer izmenjajo knjige in večer preživijo ob branju. "Literatura je zelo pomembna, na Islandiji je vrsta umetnosti, s katero se lahko vsi povežejo," je dejala umetnica in mama dveh otrok Sigrun Hrolfsdottir.

Skoraj sedem od desetih Islandcev za božično darilo kupi najmanj eno knjigo. Foto: Pixabay
Skoraj sedem od desetih Islandcev za božično darilo kupi najmanj eno knjigo. Foto: Pixabay

Zaradi tradicije na Islandiji dve tretjini knjig izdajo v novembru in decembru. Več sto novih naslovov se v tem času znajde v knjigarnah in trgovinah, običajno po znižanih ali akcijskih cenah. Prodaja knjig je v tem obdobju tako visoka, da je od teh dveh mesecev odvisno preživetje založnikov. Skoraj sedem od desetih Islandcev za božično darilo kupi najmanj eno knjigo, najraje kriminalne romane Arnaldurja Indridasona, ki je zadnji dve desetletji na vrhu prodajne lestvice knjig v svoji domovini.

Vsako leto na islandske domove pred prazniki dostavijo brezplačen 80-stranski katalog romanov, poezije, otroških in drugih knjig. Letošnji katalog obsega 842 novih izdaj.

Islandska literarna tradicija se je rodila pred okoli 900 leti z znamenitimi sagami, ki opisujejo dogodke iz 10. in 11. stoletja. Zgodbe, ki so jih zapisali v 13. stoletju, se osredotočajo na zgodovino, predvsem družinsko, ter odražajo skrbi in spore takratnih ljudi.