Igrivi medved. Foto: Facebook
Igrivi medved. Foto: Facebook

Samodejna nadzorna kamera, postavljena v okviru projekta Life Lynx, ki je namenjen spremljanju populacije risov pri nas, je pred kratkim ujela medvedjega mladiča, ki je kljub zimi prikobacal iz brloga in se nato kar tri ure igral na snegu, si metal smrekovo vejico in se nasploh izvrstno zabaval.

Kot pojasnjujejo poznavalci, rjavi medvedi – torej vrsta, ki živi v naših krajih – zimo sicer preživijo v hibernaciji, a to ni tisto pravo trdno zimsko spanje, saj se vmes večkrat prebudijo, brlog tudi zapustijo, medvedke pa v tem času (med decembrom in februarjem) pogosto tudi kotijo.

V okviru projekta Life Lynx, ki je namenjen ohranjanju populacije risov na ozemlju Slovenije, so poleg telemetričnih ovratnic, ki so jih namestili risom in s katerimi spremljajo njihovo gibanje ter predvsem tesne telesne stike, na območjih, kjer se risi pogosteje zadržujejo, namestili tudi samodejne nadzorne kamere. Te pa občasno poleg risov ujamejo tudi druge gozdne prebivalce.

Težava risov pri nas je sicer predvsem parjenje v sorodstvu. Do zdaj so v Slovenijo pripeljali tri rise iz Romunije in enega iz Slovaške – tega, poimenovali so ga Maks, so v Slovenijo pripeljali na začetku poletja in ga naselili na območje Snežnika. V zadnjih dveh mesecih se je odpravil na Gorenjsko, zdaj se zadržuje na območju tromeje med Italijo in Avstrijo. Sodelavci projekta Lynx pa upajo, da jim ne bo "ušel" v sosednjo državo, preden opravi svojo poglavitno nalogo – parjenje.

Igrivi medved tri ure užival na snegu