Lahko Slovenci ponovijo uspeh iz Nemčije leta 2016, ko so postali najboljši nogometaši med vinarji? Foto: Mediaspeed
Lahko Slovenci ponovijo uspeh iz Nemčije leta 2016, ko so postali najboljši nogometaši med vinarji? Foto: Mediaspeed

Slovenska vinska nogometna reprezentanca se bo od 22. do 25. maja na Portugalskem udeležila 7. evropskega prvenstva vinarjev v nogometu – VINO EURO 2024. Na tekmah se bo pomerilo osem reprezentanc, poleg Slovenije še Portugalska, Avstrija, Nemčija, Švica, Madžarska, Italija in Češka. Kapetan slovenske ekipe je Nejc Ščurek (Vina Ščurek), selektor pa Robi Fišer.

Večina članov reprezentance mora biti vinarjev, kar na sedežu evropske zveze tudi preverjajo. Drugo polovico pa lahko tvorijo vsi, ki so povezani z vinom, se pravi sommelierji, gostinci, profesorji z inštitutov.

Danilo Steyer

Kot je v pogovoru dejal predsednik vinske nogometne reprezentance Danilo Steyer (Vina Steyer), je to velik dogodek tako za slovenske vinarje kot Slovenijo kot turistično-kulinarično destinacijo, ki jo bodo predstavljali skozi udejstvovanje v nogometu. "Na Portugalsko gremo po dober rezultat, saj smo Slovenci znani po tem, da tudi v nogometu posegamo po najvišjih mestih," je optimističen.

Zmotili smo ga, ko je ravni prišel iz svojega vinograda. "Trenutno sadimo nov vinograd. Vedno je treba tudi skrbeti, da teče obnova vinogradov, da so vinogradi v kondiciji. Zdaj je pravi čas za to," je dejal, a nato je beseda kmalu nanesla na prireditev VINO EURO 2024. Kot je pojasnil, so v slovenski vinski reprezentanci dobrodošli vsi, ki so kakor koli povezani z vinom. "Imamo precej pomlajeno ekipo, kar nekaj je novih fantov iz celotne Slovenije. Na prvenstvo smo lahko prijavili 28 igralcev, za vsako tekmo pa potem 22. Večina članov reprezentance mora biti vinarjev, kar na sedežu evropske zveze tudi preverjajo. Drugo polovico pa lahko tvorijo vsi, ki so povezani z vinom, se pravi sommelierji, gostinci, profesorji z inštitutov. Tako da lahko vključimo celotno panogo vinogradništva in vinarstva."

Letošnja vinska reprezentanca, ki se čez nekaj dni odpravlja na evropsko prvenstvo na Portugalsko. Foto: Mediaspeed
Letošnja vinska reprezentanca, ki se čez nekaj dni odpravlja na evropsko prvenstvo na Portugalsko. Foto: Mediaspeed

Sedem prvenstev, štirje slovenski naslovi

In slovenski vinarji nogometaši niso od muh. Na sedmih evropskih prvenstvih vinarjev so štirikrat zmagali, na zadnjem prvenstvu na Češkem pa so morali v finalu priznati premoč gostiteljem. Letos se jim želijo oddolžiti za poraz. "Imamo dobro reprezentanco, ampak mora se vse uskladiti, to je ekipni šport. Predvsem pa Slovenijo krasi timski duh. Zraven imamo tudi človeka, ki igra harmoniko, tako da pred vsako tekmo zapoje, da naredi pravo vzdušje," je povedal Steyer in nadaljeval, da slovenska vinska reprezentanca nima kakšnega posebnega vzdevka, ima pa tradicionalni pozdrav. Če pomislimo, je ta popolnoma logičen – trikratni vzklik "Na zdravje!", seveda. "Tako se pozdravimo med tekmo, pred tekmo, kadar koli. Ko da kapetan znak, vsi z njim ponovijo: "Na zdravje, na zdravje, na zdravje!" Imamo tudi himno, pesem, ki govori o nas. Po tem smo prepoznavni."

Matej Vračko je treniral za Maribor, zdaj skrbi za svoje vinograde. Prej smo imeli tudi Boštjana Žnuderla, ki pa zdaj več ne igra. Za nas je igral tudi Janez Aljančič, ki je v prvi slovenski ligi igral za Olimpijo, pozneje pa za Maribor.

Danilo Steyer

Vzdušje pred tekmami je tako vedno odlično. Jasno je, da gre pri tem tekmovanju predvsem za druženje, a Steyer na vprašanje o tem, kdo so največji tekmeci Slovenije na prihajajočem prvenstvu, odgovarja v popolnoma nogometnem žargonu: "Vedno je težko igrati z Nemci, to so težki boji, saj imajo dobro reprezentanco. Drugače pa so vse reprezentance pomlajene, tako da je težko napovedati izide."

NZS jim je priskočil na pomoč, ko niso imeli denarja za drese

Zato ostanemo pri nogometnih vprašanjih. Je med slovenskimi vinarji tudi kakšen golgeter, zvezdnik, ki se ga druge ekipe bojijo? "Ne, nimamo zvezdnika. Imamo kar precej izenačeno ekipo na vseh položajih, nimamo pa enega igralca, ki bi odločal, več jih lahko zabije gol," je odgovoril in tu je bilo že naslednje vprašanje – Ali je v ekipi kakšen nekdanji profesionalni nogometaš? "V vseh ekipah je kar nekaj nekdanjih igralcev, ki so igrali tudi v nižjih ali lokalnih ligah. Tudi mi imamo nekaj takih. Matej Vračko je treniral za Maribor, zdaj skrbi za svoje vinograde. Prej smo imeli Boštjana Žnuderla, ki pa zdaj ne igra več. Za nas je igral tudi Janez Aljančič, ki je v prvi slovenski ligi igral za Olimpijo, pozneje pa za Maribor," je dejal Steyer, ki se je sicer sam na evropskih prvenstvih že upokojil, je pa predsednik vinske reprezentance Slovenije in podpredsednik evropske zveze vinskih reprezentanc.

"Mislim, da vinarji igramo kar dober nogomet," je prepričan. Pri tem je pohvalil tudi sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije. "Na začetku, ko nismo imeli denarja za svoje drese, nam je NZS veliko pomagal. Lani jeseni smo igrali tudi prijateljsko tekmo z ekipo Aleksandra Čeferina," je povedal Steyer, ki z nestrpnostjo, razumljivo, pričakuje tudi začetek pravega evropskega nogometnega prvenstva. Sam si bo ogledal vse tri tekme slovenske reprezentance v skupinskem delu, upa pa, da bo lahko za naše nogometaše stiskal pesti tudi v izločilnih bojih.

Vinska reprezentanca v nogometu na EP
Trije ključni možje slovenske vinske reprezentance: selektor Robi Fišer (levo), predsednik Danilo Steyer (v sredini) in kapetan Nejc Ščurek. Foto: Mediaspeed
Trije ključni možje slovenske vinske reprezentance: selektor Robi Fišer (levo), predsednik Danilo Steyer (v sredini) in kapetan Nejc Ščurek. Foto: Mediaspeed

Pred odhodom na prvenstvo je treba poskrbeti za vinograde

Slovenski vinarji so se na svoje evropsko prvenstvo, torej VINO EURO, začeli pripravljati v začetku marca, imeli so tudi nekaj tekem, da so preverili, kako je kdo pripravljen in na katerem igralnem mestu kdo najbolje deluje. Zdaj, pred odhodom na prvenstvo, pa so reprezentanti na delovnem počitku, saj imajo prednost njihovi vinogradi – a pri tem vseeno ne smejo zanemariti telesne aktivnosti. "Zdaj morajo fantje poskrbeti za svoje vinograde, imajo dneve zase, a vsak mora tudi poskrbeti za kondicijo. Nekateri igrajo v lokalnih klubih, tudi sam še igram za Apače v veteranski ligi," je še dejal navdušeni vinar in nogometaš, ki pa je vseeno kot iz topa na vprašanje, ali se med druženji več pogovarjajo o nogometu ali vinu, izstrelil: "O vinu, vsekakor. Čeprav seveda predebatiramo tudi dogajanje v Ligi prvakov in drugih pomembnih tekmovanjih."

Na začetku, ko nismo imeli denarja za svoje drese, nam je NZS veliko pomagal. Lani jeseni smo igrali tudi prijateljsko tekmo z ekipo Aleksandra Čeferina.

Danilo Steyer

Odhoda na evropsko prvenstvo vinarjev si brez dobre telesne pripravljenosti igralci vsekakor ne morejo privoščiti, saj na tekmah ni "šale". Tekme se namreč igrajo na običajnem nogometnem igrišču, na katerem se na vsaki strani meri enajst igralcev. Po pravilih Uefe, je dodal Steyer. Reprezentance so razdeljene v dve skupini po štiri ekipe, v skupinskem delu tekma traja dvakrat po 35 minut, a imajo ekipe po dva dvoboja na dan. Najboljše štiri vinsko-nogometne ekipe se uvrstijo v polfinale, kjer pa poteka pravi nogometni dvoboj, ki traja dvakrat po 45 minut. Enako je tudi v finalu, zmagovalec pa domov odnese pokal.

"Predvsem smo prijatelji"

In medtem ko se v slovenskem nogometu bije dolgoletno rivalstvo med Ljubljano in Mariborom, se v vinski reprezentanci ne delijo po tem, kdo prihaja iz katerega vinorodnega okoliša ali kdo prideluje kakšno vino. Kot pravi Steyer, so vinarji med seboj veliki prijatelji, saj se večina teh, ki skupaj brcajo žogo, srečuje tudi poslovno na različnih dogodkih in sejmih, ko skušajo povečati izvoz slovenskega vina. "Predvsem smo prijatelji. V bistvu smo slovenski vinarji vseskozi ena ekipa." Nogomet je tako še ena stvar, ki jih združuje. Ob tem je spomnil, da imajo svoje nogometne reprezentance tudi slovenski zdravniki, pravniki, duhovniki in glasbeniki, le na žensko vinsko reprezentanco še čakamo.

Da je vino in nogomet privlačna kombinacija, dokazuje tudi podatek, da bo celotna delegacija na Portugalskem štela okoli 50 ljudi, saj poleg nogometašev vključuje tudi navijače in privržence vinske reprezentance, med katerimi so tudi kupci slovenskih vin in prijatelji vinarjev.

Predvsem so vinarji prijatelji, ki se pogovarjajo o vinu, malo pa tudi o nogometu. Foto: Mediaspeed
Predvsem so vinarji prijatelji, ki se pogovarjajo o vinu, malo pa tudi o nogometu. Foto: Mediaspeed

Po koncu dvobojev predavanja, izobraževanja, degustacije, mreženje

Tekme na zelenici so namreč le en del prireditve VINO EURO. Dopoldnevi so posvečeni preganjanju za žogo, popoldne pa je vse v znamenju rujne kapljice, saj potekajo različna izobraževanja, predavanja, pokušnje vin in lokalne kulinarike. Slovenski vinarji so zato prepričani, da je dogodek odlična priložnost za promocijo Slovenije kot izjemne vinsko-turistične destinacije, kjer lahko navezujejo nove stike in si izmenjujejo izkušnje s stanovskimi kolegi. Cilji vinske reprezentance Slovenije so namreč poleg rezultatskega uspeha tudi predstaviti Slovenijo kot turistično destinacijo, predvsem v povezavi z vinom in vinsko kulturo, izboljšati prepoznavnost Slovenije kot dežele odličnih vin, povezovanje med slovenskimi in tujimi vinarji, medsebojno sodelovanje in izmenjava tako na področju prodaje vin kot vinskega turizma ter ozaveščanje o vinski kulturi Slovenije, zgodovini in o zmerni in spoštljivi uporabi vina.

"Na evropskem prvenstvu vinarjev država gostiteljica vedno poskrbi za zanimive teme, povezane z vinarstvom in vinogradništvom, seveda so tudi degustacije najboljših vin gostitelja in tudi drugih reprezentanc. Gostitelj se vedno pokaže z najboljšo kulinariko. Seveda si želimo tudi mi pomagati pri prepoznavnosti lepe Slovenije," je dejal Steyer.

Na tekmah leta 2016 v Nemčiji se je zbralo kar nekaj gledalcev. Foto: Mediaspeed
Na tekmah leta 2016 v Nemčiji se je zbralo kar nekaj gledalcev. Foto: Mediaspeed

Portugalska ni samo portovec

Prvenstvo leta 2018 je potekalo v Sloveniji, zadnja gostiteljica je bila Češka, tokrat pa nogometaši vinarji odhajajo na Portugalsko, na znano vinsko območje Bairrada na severu države. Tekme bodo v tamkajšnjih krajih Anadia, Maelhada in Oliveira do Bairro. "Ko slišimo ime Portugalska, jo vedno povežemo z nogometom, a ta država ima tudi odlična vina. Seveda so znani po portovcu, a Bairrada ima tudi odlične penine in suha bela vina pa tudi izvrstna rdeča vina. Na tem območju imajo avtohtono sorto, ki se imenuje baga in jo bomo imeli, upam, priložnost poskusiti, tako da bo zelo zanimivo, tudi kar se tiče našega strokovnega področja," že komaj čaka slovenski vinar.

Ko slišimo ime Portugalska, jo vedno povežemo z nogometom, a ta država ima tudi odlična vina. Seveda so znani po portovcu, a Bairrada ima tudi odlične penine in suha bela vina pa tudi izvrstna rdeča vina.

Danilo Steyer

Nogometaši iz osmih držav bodo lahko poskusili tudi slovensko vino, ki je že prispelo na zahod Evrope. Omenjene države so sicer stalne udeleženke prvenstva, letos pa se bo prvenstva kot pripravnica udeležila tudi Romunija. "Na vrata trkajo tudi druge države. Upam, da nas bo na naslednjem prvenstvu na Siciliji čez dve leti že deset," je še dejal Steyer.

Slovenska vina vse bolj zanimajo Kitajsko in Japonsko

Slovenski vinarji so po njegovem mnenju v zadnjem času naredili velik napredek, tako kar se tiče kakovosti vin pa tudi prepoznavnosti, saj je prepričan, da tujci vedno bolj cenijo in poznajo slovenska vina. Razlog za to se skriva tudi v tem, da se vse pogosteje udeležujejo sejmov po Evropi, kar nekaj jih je prisotnih tudi v ZDA in na azijskih trgih, pri čemer je posebej poudaril Kitajsko in Japonsko.

"Svet je postal majhen, tujci, ki pijejo slovensko vino, so izobraženi, poznajo vse sloge vin. Če govoriva o Kitajski: pred 15, 20 leti, so povpraševali predvsem po rdečih vinih, v zadnjem času pa postajajo vse bolj priljubljena bela pitna vina, ki kličejo po drugem kozarcu. Pa tudi strukturna vina. Seveda je povpraševanje po vinu odvisno od kulinarike, ki jo poznajo na določenem območju. Kitajska je velika, eni kantoni imajo bolj pikantno hrano, drugi bolj morsko ali zauživajo manj mesa. Kjer jedo več mesa, se bolj pije rdeče vino, tam, kjer je več rib in je bolj lahka, mediteranska hrana, pa je večje povpraševanje po belih vinih," je končal pogovor.