Dokument je dolg šest strani. Foto: AP
Dokument je dolg šest strani. Foto: AP

Dražbena hiša Sotheby's bo na dražbi poleg drugih ustavnih dokumentov ponudila tudi izjemno redko kopijo uradnega prvega natisa Ustave Združenih držav Amerike. Z natisom temeljnega dokumenta se je sicer nehala debata o tem, kaj bo ustava vsebovala, začeli pa so se pogovori, ali jo bodo sploh sprejeli. Čeprav so jo ustanovni očetje podpisali septembra leta 1787, so jo države sprejele leto pozneje, veljati pa je začela leta 1789. Od takrat je bila dopolnjena 27-krat, kopije pa podpisov ne vsebujejo.

Originalna prva stran Ustave. Foto: AP
Originalna prva stran Ustave. Foto: AP

Izmed domnevno 500 kopij, ki so jih prejeli le delegati ustanovne konvencije in člani kontinentalnega kongresa Združenih držav Amerike, na svetu obstaja le še 11 tovrstnih kopij, temeljni dokument ponujen na dražbi pa je bil še edini v zasebnem lastništvu. Nazadnje je bila ustavna listina, ki vsebuje sedem originalnih člankov glede ogrodja ameriške nacionalne vlade in razmerja med zveznimi državami, za 165.000 dolarjev (okoli 141.000 evrov) prodana leta 1988, poroča AP.

Na dražbo ga je dala žena pokojnega lastnika

Kupil jo je pokojni S. Howard Goldman, zasebni zbiratelj ameriških avtogramov, zgodovinskih dokumentov in rokopisov. Njegova žena Dorothy se je odločila, da bo zelo iskan dokument, v katerem je tudi seznam delegatov in pismo Georgea Washingtona, prodala, denar pa namenila dobrodelni organizaciji, ki jo je ustanovila z namenom spodbujanja javnega razumevanja demokracije.

Dokument bo na ogled. Foto: AP
Dokument bo na ogled. Foto: AP

234 let stari dokument naj bi sicer iztržil od 15 do 20 milijonov ameriških dolarjev (od okoli 12 do 17 milijonov evrov), pod dražbeno kladivce pa bo šel sredi novembra. Do takrat si bodo kopijo prvega natisa ameriške ustave, ki je bistveno redkejša od prve izdaje Deklaracije neodvisnosti ZDA, nadomestila pa je prvo in razmeroma neučinkovito ustanovno listino Articles of Confederation, ljudje lahko ogledali v New Yorku, Chicagu, Los Angelesu in Dallasu.