Med 28-urnim kvačkanjem sta Korošici lahko izkoristili le 125 minut odmorov. Končni seštevek je pokazal, da sta porabili 4 kilograme in pol volne. Foto: MMC RTV SLO
Med 28-urnim kvačkanjem sta Korošici lahko izkoristili le 125 minut odmorov. Končni seštevek je pokazal, da sta porabili 4 kilograme in pol volne. Foto: MMC RTV SLO

Korošici, ki sta 6. februarja v Slovenj Gradcu začeli maraton neprestanega kvačkanja za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, sta danes dobili tudi uradno potrditev, da sta podrli rekord v neprestanem kvačkanju. Ta je po njuni zaslugi zdaj 28 ur, kar je štiri ure več, kot naj bi znašal dosedanji rekord.

"Zdaj sem otrokoma dokazala, da je vse mogoče in da bo zdaj njuna mama vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov," je za STA povedala Jadranka Smiljić, ki jo je za podvig navdušil sin Kosta.

V 28 urah neprestanega kvačkanja, ki se je končalo 7. februarja, nista spali, sta pa v tem času izkoristili 125 minut odmorov, najdaljša dva odmora sta bila dolga po 15 minut. Kvačkanje sta poleg podporne ekipe spremljali dve neodvisni priči, ki sta po koncu pregledali izdelke in pri tem sledili Guinnessovim pravilom, ki sicer ne določajo, koliko izdelkov je v času podviga treba izdelati.

Za doseganje rekorda sta Korošici porabili štiri kilograme in pol volne, kar znese približno 13.500 metrov. Izdelali sta več kap, šalov, trakcev za ušesa, tudi odejo, Jadranka Smiljić je izdelovala tudi grb Mestne občine Slovenj Gradec, ki pa ga je končala pozneje.

"Ob vsem tem mi je zelo veliko pomenila široka podpora, ki sva jo dobili," je še povedala dobrovoljna Smiljićeva, ki bo današnjo uradno potrditev praznovala s svojo družino.

Priprave Korošic na podiranje rekorda so trajale nekaj mesecev, nanj sta se prijavili avgusta lani. Po besedah Smiljićeve je bilo razmeroma zahtevno in dolgotrajno tudi dokazovanje, saj je bilo videogradiva za dobrih 28 ur, prav tako sta morali odgovoriti na številna dodatna vprašanja.

Korošici se bosta s podvigom pridružili 23 slovenskim rekordom, ki jih po podatkih založbe Učila International zajema izdaja Guinnessove knjige rekordov za leto 2020.