Začeli so kvačkanje grbov 212 slovenskih občin, ki jih bodo na kulturni praznik slovesno predali občinam.

"Začeli smo delati zbirko tisoč izdelkov. Vsak naredi poleg grba še štiri izdelke, ki se navezujejo na Slovenijo. Prihajajo zelo zanimivi kosi, med drugim kvačkani nagelj, potica, portreti pesnikov," je za STA povedala pobudnica projekta Jadranka Smiljić, ki je pred dvema letoma z Anito Kac že dosegla Guinnessov rekord v maratonu neprestanega kvačkanja.

Izdelke kvačkajo v tehniki c2c s prejo, izdelano v Majšperku, končati pa jih morajo do 28. januarja, ko je načrtovana izdelava posnetka celotne zbirke za Guinnessov rekord. Na kulturni praznik 8. februarja nameravajo kvačkane grbe predati občinam, ki so odkupile te izdelke.

Gre za razmeroma velike kreacije, saj merijo več kot meter v dolžino in širino. Enotnega merila si po besedah Korošice niso mogli zastaviti, saj imajo občine zelo različne grbe. "Vsak izdelek je unikat in vsak kvačkar je dal vanj svoj pečat."

Za kvačkanje enega grba je potrebnih povprečno sto ur dela, s tem da v to nista všteta načrtovanje, izdelava motiva in drugo. Delo se opravlja prostovoljno, večinoma ob službi, skrbi za družino in gospodinjskem delu.

Sorodna novica Koroški kvačkarici uradno v Guinnessovi knjigi rekordov

Pri načrtovanju so se povezali z društvom Heraldica Slovenica. "Ob tem smo se veliko naučili o samih grbih, kaj pomenijo, iz katerih časov izvirajo. Največ težav pa smo imeli z Občino Divača, zato smo ji edini izdelali logotip, in ne grb," je pojasnila Smiljić.

Projekt, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, naj bi prispeval k povezanosti ljudi, promociji tradicije in zgodovine Slovenije in občin ter navduševanju javnosti nad kvačkanjem. "Mene osebno je kvačkanje že večkrat rešilo. Zanj ne potrebuješ veliko stvari, le ukrivljeno palčko, malo preje in že lahko začneš ustvarjati," je še povedala pobudnica. Kvačkanje želijo dvigniti na raven umetnosti. "Pomembno je tudi v meditativnem smislu, človeka sprošča in notranje izpolnjuje."